Šta ako se SAD povuku iz nuklearnog sporazuma sa Rusijom?

Mirjana Rakela
Autor/ica 24.10.2018. u 08:57

Šta ako se SAD povuku iz nuklearnog sporazuma sa Rusijom?

Stručnjaci i analitičari još uvijek pokušavaju shvatiti posljedice rastuće vjerojatnosti da će se Sjedinjene Države povući iz Ugovora o nuklearnom oružju srednjeg dometa iz 1987. godine. Istodobno, savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost John Bolton o tome razgovara i drugog dana posjete Moskvi sa ruskim dužnosnicima.

Dok je većina ruskih analitičara odlučila sačekati s komentarima, državni mediji u Rusiji govore da izjave predsjednika SAD treba uzimati se rezervom.

Ruska državna novinska agencija RIA Novosti citira neimenovani “diplomatski izvor” koji kaže da se Trumpova izjava treba sagledati u “izbornom kontekstu”.

“Samo nekoliko dana prije izbora za Kongres, on želi pokazati svojem biračkom tijelu da može donijeti odluke koje će uzrujati predsjednika Rusije”, tvrdi taj izvor.

Web stranica tabloida Argumenti tjedna, inače bliskog Kremlju, citirala je neimenovani i “visoki ruski diplomatski vojni izvor” koji je rekao da je Trumpova izjava zapravo politički trik.

“Predsjednik je poslovni čovjek i on jednostavno podiže uloge prije pregovora kao što uvijek radi”, rekao je izvor dodajući da će “sada početi banalna razmjena ustupaka i s jedne i druge strane”.

John Bolton na sastanku sa Nikolajem Patruševim, Moskva 22. oktobar
John Bolton na sastanku sa Nikolajem Patruševim, Moskva 22. oktobar

Thomas Graham, bivši stručnjak za Rusiju u Vijeću za nacionalnu sigurnost u vrijeme predsjednikovanja Georga W. Busha, izjavio je dnevniku Kommersant da indikacije o povlačenju mogu samo značiti da je Bolton, koji se dugo suprotstavljao svim ugovorima o kontroli naoružanja s Rusijom, uspio utjecati na predsjednika.

“Samo će vrijeme pokazati je li ta odluka konačna”, tvrdi on. “U administraciji postoje visoki dužnosnici koji podržavaju sporazum i koji bi željeli nastaviti raditi s Rusijom kako bi regulirali sporna pitanja”.

Od 2014. SAD tvrde da Rusija krši odredbe sporazuma i da razvija rakete srednjeg dometa, poznate kao 9M729.

SAD traži od Rusije da prekine sa razvojem raketnog sustava

Rusija, sa druge strane, uporno negira optužbe Washingtona, te optužuje Sjedinjene Države da su neki elementi američkog antiraketnog štita u Evropi u suprotnosti sa sporazumom. Naravno i Washington odbacuje takve optužbe.

Bivši američki diplomat Steven Pifer u analizi za Brookings institut smatra da bi jednostrano povlačenje iz sporazuma bila greška jer bi se Washington mogao optuživati za uništenje temeljnog ugovora o kontroli naoružanja u svijetu.

Povlačenje iz sporazuma također bi omogućilo Moskvi da stavi u funkciju sistem 9M729 bez ikakvog ograničenja, dodao je Pifer. Također bi moglo dodatno utjecati na eroziju odnosa SAD-a sa saveznicima u Evropi, kazao je on, ističući kako niti jedna evropska država nije izrazila zabrinutost.

Pifer zaključuje da bi pametniji pristup bio dobiti na jednoj strani Evropu i potaknuti NATO saveznike da Moskvu izravno upozori na povredu sporazuma. Istodobno, Washington bi mogao poduzeti korake “sukladno s ugovorom”, kao što je slanje dodatnih bombardera u Evropu što bi naišlo na pozitivnu reakciju evropskih saveznika.

“Ugovor o ograničavanju nuklearnog naoružanja vjerojatno je ušao u posljednje dane”, napisao je Pifer. “To je žalosno i administracija predsjednika Trumpa bi trebala napraviti potez, uz pomoć saveznika, da se Moskva ponovno vrati sporazumu, a ako to ne bude moguće doći će do borbe s pitanjem ‘tko je ubio sporazum'”.

Pokazivanje navodnih povreda sporazuma od strane Rusije najvjerojatnije bi zahtijevalo da Sjedinjene Države deklasificiraju neke osjetljive obavještajne podatke, upozorio je Pifer.

Stephen Sestanovich, direktor Američkog vijeća za nacionalnu sigurnost za vrijeme predsjednika Ronalda Reagana uglavnom se slaže sa Piferom dodajući da je “važno da sporazum opstane, jer ipak drži ruske kapacitete pod legalnim okvirima”:

“Da, Moskva će vjerojatno nastaviti nagrizati osnove sporazuma, ali da bi ostvarila svoje ciljeve – snažniji razvoj nuklearnog oružja, morala bi se povući iz sporazuma, u Kremlju se oko toga još uvijek oklijeva.”

Sestanovich primjećuje da su američki vojni planeri zabrinuti jer dok sporazum ograničava Rusiju i Sjedinjene Države, ostavlja Kinu da slobodno razvija oružje koje je zabranjeno.

“Vojna konkurencija između Kine i Sjedinjenih Država očito će biti i prioritet Pentagona u nadolazećim godinama”, napisao je Sestanovich za Američke interese. “Ali ideja da to treba uraditi tako što se izađe iz ovog sporazuma u najmanju je ruku preuranjena”, zaključuje.

“Nije nemoguće zamisliti da ćemo jednog dana mi i naši saveznici smatrati da će rakete srednjeg dometa, koje su zabranjene sporazumom, dodatno doprinijeti odvraćanju Kine”, napisao je, “ali to nije kratkoročna perspektiva. Zapravo, gotovo svaki američki saveznik u regiji odbija takvu ideju” smatra ovaj analitičar.

RSE

Mirjana Rakela
Autor/ica 24.10.2018. u 08:57