Putin: Postignut dogovor o obustavi vatre

tačno.net
Autor/ica 12.2.2015. u 13:36

Putin: Postignut dogovor o obustavi vatre

Ruski predsjednik saopćio da će prekid vatre u Ukrajini početi od 15. februara.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je kazao u četvrtak da su se on i lideri Francuske, Njemačke i Ukrajine dogovorili o povlačenju teškog naoružanja sa borbenih linija u Ukrajini, te o prekidu vatre koji će početi od 15. februara.

“Uprkos svim teškoćama u pregovaračkom procesu, uspjeli smo se dogovoriti o glavnim pitanjima”, kazao je novinarima u Minsku vidno zadovoljni Putin, nakon maratonskih pregovora koji su počeli u srijedu navečer. “Dogovorili smo se o prekidu vatre”, kazao je on, ali je naglasio da Kijev i dalje ne želi da direktno pregovara sa pobunjenicima.

Putin je rekao da je dogovoreno povlačenje teškog naoružanja, zatim da Ukrajina treba sprovesti ustavne reforme u vezi poštovanja prava stanovništva na istoku Ukrajine.

Porošenko je ranije izjavio da su ruski uvjeti u trenutnim pregovorima u Bjelorusiji o okončanju sukoba u Ukrajini “neprihvatljivi”.

Čelnici namjeravaju potpisati zajedničku izjavu kojom se podržava teritorijalna cjelovitost i suverenitet Ukrajine, rekao je izvor iz ukrajinskog izaslanstva, prenosi Reuters.

Po istom izvoru, kontaktna grupa (Rusija, Ukrajina, OESS) pripremit će odvojeni dokument kojim se potpisnici obvezuju na poštivanje plana o prekidu vatre, dogovorenog u septembru u Minsku.

Paralelno sa samitom, u Minsku se sastala kontaktna grupa koja s izaslanicima separatista pokušava dogovoriti pojedinosti mirovnog plana.

Denis Pušlin iz Narodne Republike Doneck rekao je da je prerano govoriti o uspjehu. “Situacija se razvija pozitivno, ali samo će vrijeme pokazati hoće li biti konačnog rezultata”, kazao je.

Susret u Briselu

O krizi u Ukrajini razgovarat će se danas i na neformalnom samitu u Briselu, bit će riječi i o suzbijanju terorizma i ekonomskom stanju Unije.

Diskusija o ukrajinskoj krizi, koja je prva tačka dnevnog reda, u velikoj mjeri će zavisiti od ishoda susreta u Minsku.

U EU nezvanično kažu da će najavljeno pooštravanje sankcija Rusiji zbog narušavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Rusije biti odloženo u slučaju uspješnog ishoda pregovora u Minsku, navodi agencija Tanjug.

Osim toga, šefovi država i vlada 28 članica će razmijeniti mišljenja o borbi protiv terorizma, a naročito o problemu građana EU koji su se pridružili grupi Islamska država Irak i Levant (ISIL) i ostalim militantnim organizacijama na Bliskom Istoku.

Neke od predloženih mjera za bolju kontrolu evropskih granica je evidentiranje građana EU prilikom ulaska i izlaska iz šengenske zone i uspostavljanje jedinstvene baze podataka o putnicima u avionskom saobraćaju.

Granična policija zemalja članica zasad samo kontroliše dokumenta građana EU na ulasku i izlasku iz Schengena, ali ne bilježi njihove podatke.

U Briselu je najavljeno da će treća tema samita biti bolja koordinacija članica u cilju rješavanja ekonomske krize i problema nezaposlenosti.

Prekinuto primirje

Ukrajinska vlada objavila je u srijedu da je njenih 19 vojnika ubijeno u napadu proruskih separatista kod grada Debalceva, što je jedan od najvećih gubitaka u devet mjeseci rata.

Pobunjenici koji su u januaru prekinuli petomjesečno primirje pokušavaju okružiti Vladine snage u tom gradu, strateški važnom jer bi im omogućio povezivanje glavnih uporišta.

Washington je istovremeno počeo otvoreno govoriti o naoružavanju i obuci ukrajinskih vojnika za obranu od “ruske agresije”.

Komandant američkih snaga u Evropi Ben Hodges izjavio je da će američka vojska početi uvježbavati ukrajinske vojnike. Obuka će početi u martu i jedna bojna američkih vojnika uvježbavat će tri ukrajinske bojne, rekao je Hodges okom posjete bazi NATO-a u Szczecinu na sjeverozapadu Poljske.

Po njegovim riječima, ruski vojnici izravno su intervenirali u borbama oko Debalceva i ako ofenziva uspije, mogli bi krenuti na luku Mariupolj.

“Prema količini municije i vrsti opreme vrlo je očito da se radi o direktnoj ruskoj intervenciji u području Debalceva”, istaknuo je Hodges.

Također je kazao da je uz ukrajinsku granicu raspoređeno deset ruskih jedinica.

Izvor: Agencije

tačno.net
Autor/ica 12.2.2015. u 13:36