Erdogan najavio mogućnost kopnene operacije u Siriji

 RSE
Autor/ica 22.11.2022. u 08:24

Erdogan najavio mogućnost kopnene operacije u Siriji

foto: tacno.net arhiva

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdoan izjavio je u ponedeljak, 21. novembra da bi ta zemlja mogla da pokrene kopnenu operaciju u Siriji, posle smrtonosnih udara Ankare i kurdskih militanata na severu Sirije.

„Nadležni organi, naše ministarstvo odbrane i načelnik generalštaba zajedno će odlučiti o nivou sile koju treba da koriste naše kopnene snage“, rekao je Erdoan.

„Već smo upozorili da ćemo one koji naruše našu teritoriju naterati da plate“, napomenuo je, navodi agencija Frans pres (AFP).

Erdoan je to rekao nakon što je u udaru sa sirijske teritorije u pograničnom turskom gradu poginule najmanje tri osobe, uključujući i dete.

Udari su usledili dan nakon što je Turska izvela vazdušne napade na baze kurdskih militanata širom severne Sirije i Iraka, za koje tvrdi da su korišćene za pokretanje „terorističkih“ napada na tursko tlo.

Tokom noći u napadima na severu i severoistoku Sirije poginula je najmanje 31 osoba, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Britaniji.

Napadi su uglavnom bili usmereni protiv pozicija koje su držale snage sirijskih Kurda.

Ofanziva dolazi nedelju dana nakon što je u eksploziji u centru Istanbula poginulo šest osoba, a ranjena 81 osoba, za napad za koji Turska okrivljuje Radničku partiju Kurdistana (PKK).

PKK je vodila krvavu pobunu decenijama i Ankara i njeni zapadni saveznici su je proglasili terorističkom grupom. Grupa je negirala umešanost u eksploziju u Istanbulu.

RSE

 RSE
Autor/ica 22.11.2022. u 08:24