Sirija kamen spoticanja između Irana i UN

tačno.net
Autor/ica 21.1.2014. u 08:35

Sirija kamen spoticanja između Irana i UN

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Munpovukao je poziv Iranu za učešće na mirovnoj konferenciji o Siriji u Švajcarskoj u sredu, izjavio je  njegov portparol Martin Nesirski objašnjavajući tu odluku odbijanjem iranske strane da podrži stvaranje prelazne vlade u Siriji:

“Generalni sekretar je duboko razočaran izjavama iranskih zvaničnika koje uopšte nisu u skladu sa najavljenim namerama.”

Ban je predstavnike Irana pozvao, navodeći da je dobio puna uveravanja Teherana da prihvata cilj konferencije – da se u Siriji formira prelazna vlada sa punim izvršnim ovlašćenjem, koja bi zamenila vlast predsednika Bašara Al Asada.

Saopštenje generalnog sekretar UN dolazi nakon snažnog protivljenja Vašingtona ideji da Iran učestvuje u razgovorima koji počinju u sredu u Švajcarskoj. Ti razgovori su usmereni na to da po prvi put okupe predstavnike vlade Bašara Al Asada i članove opozicije koji se bore protiv njegovog režima.

SAD su pozdravile Banovo povlačenje poziva Iranu uz nadu da sada svi učesnici u razgovoru mogu da se fokusiraju na postizanje rezultata. Međutim, Rusija je opisala Iran kao glavnog igrača u sirijskoj situaciji i pojasnila da bi isključenje Teherena oslabilo bilo koji ishod sastanka.

Glavna sirijska opoziciona grupa, koja uživa podršku zapada, saopštila je da će učestvovati na mirovnoj konferenciji “Ženeva 2” u Švajcarskoj, nakon odluke generalnog sekretara UN Ban Ki Muna da povuče poziv Iranu da prisustvuje tom skupu.

Sirijski predsednik Bašar Asad je, medjutim, u intervjuu agenciji Frans pres nagovestio mogućnost ponovnog kandidovanja na predsedničkim izborima u junu ove godine. On je ocenio da prioritet konferencije u Švajcarskoj treba da bude “borba protiv terorizma”.

Mirovna konferencija o Siriji počinje u sredu u Montreu u prisustvu predstavnika 30-ak zemalja, a potom se seli u Ženevu gde će se sastati delegacije sirijske vlade i opozicije pod pokroviteljstvom medjunarodnog pregovarača Lahdara Brahimija.

slobodnaevropa.org

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 21.1.2014. u 08:35