Tramp i Makron sastaju se 25. maja za vreme NATO samita

RSE
Autor/ica 9.5.2017. u 11:05

Tramp i Makron sastaju se 25. maja za vreme NATO samita

Predsednik Sjedinjenih Amerićkih Država Donald Tramp sastaće se prvi put sa novoizabranim francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na margini samita NATO u Briselu 25. maja, saopštila je Bela kuća posle telefonskog razgovora dvojice čelnika.

“Predsednik Tramp izrazio je nadu da blisko sarađuje sa izabranim predsednikom Makronom kako bi se suprotstavili zajedničkim izazovima i istakao je dugu i solidnu tradiciju saradnje između SAD i njihovog najstarijeg saveznika Francuske”, dodaje se u saopštenju, prenosi Beta.

Tramp je u nedelju u tviter poruci čestitao Makronu na “velikoj pobedi” a u ponedeljak mu je i čestitao lično u telefonskom razgovoru. Američki predsednik nije direktno izrazio stav oko francuskih izbora ali je nagovestio da bi najnoviji teroristički napad koji se dogodio u Francuskoj neposredno pred izbore išao na ruku kandidatkinji krajnje desnice Marin Le Pen.

Brojnje Trampove pristalice su aktivno podržavale Le Pen koja je bila Makronova protivkandidatkinja u drugom krugu izbora. Bivši američki predsednik, iz redova demokrata Barak Obama je glasno podržao Makrona.

RSE
Autor/ica 9.5.2017. u 11:05