Referendum u Grčkoj: Sada predstoje teške sedmice

tačno.net
Autor/ica 6.7.2015. u 10:43

Referendum u Grčkoj: Sada predstoje teške sedmice

REUTERS: Pogled u neizvjesnu budućnost: pristalice Sirize pred parlamentom

Sa potporom referendumskog NE Aleksis Cipras želi napraviti bolji deal sa povjeriocima. Rijetko se dešava da se jedan političar tako preračuna. Izlaz Grčke iz evrozone jedva da se može spriječiti – a taj put biće težak.

Komentariše: Christian Rickens
Preveo: Ešref Zaimbegović

Kako rado bih napisao komentar o grčkom DA za reformski program. Napisao bih da nam ovo DA pokazuje: Ovdje je narod mudriji nego njegov vođa. Ovdje nas jedna zemlja poziva: Ne ostavljajte nas same sa političkim hazarderima Ciprasom i Varoufakisom i njihovim više ili manje korumpiranim prethodnicima. Onda bih napisao da ostale zemlje evrozone trebaju uslišati ovaj poziv za pomoć i konačno napraviti Atini fer ponudu koja u osnovi treba da sadrži: reprogramiranje dugova koje će omogučiti Grčkoj da diše. A kao protuteža Grčka se neće dalje zaduživati..

Međutim Grci su glasali sa NE i to sa 61% neočekivano uvjerljivo. Oni su podržali vladu Sirize, vjerovali su njenim obećanjima: Sa potporom NE ostvarićemo bolji dogovor sa povjeriocima.

Ova najava može se ubrojati u mnoga lažna obećanja Sirize. Možda direktno uz ono da će se u budućnosti više oporezovati bogati Grci nego siromašni. Ili sa onom da će se obračunati sa privrednim nepotizmom u zemlji.

Još uvijek premijer Cipras potpuno pogrešno procjenjuje raspoloženje u Evropi. Ko među šefovima vlada u evrozoni treba, poslije grčkog NE štednji i reformama, da pokaže političku volju i podrži treći paket pomoći? I još k tomu u roku od nekoliko dana do roka kada će Evropska centralna banka biti prisiljena da zaustavi nužnu pomoć grčkim bankama i pošalje ih u insolvenciju.

I kada bi odgovor bio DA bilo bi malo vremena za novu misiju spasavanja. Sa aspekta odgovora NE to ispada bezizgledno.

Ostatak monetrane unije će to nekako prebroditi, Njemačka u svakom slučaju. Međutim za Grčku počinju teški tjedni. Sa propašću banaka gospodarski život će faktički zamrijeti. Možda će si Grci pomoći sa obveznicama kao pomoćnom valutom? Možda će se privremeno vratiti nekoj vrsti razmjene roba? Možda hoće da skupo naplate izlazak iz evrozone (iz koje ih pravno gledano niko ne može lako izbaciti)? Možda će grčka centralna banka jednostavno početi na svoju ruku štampati evra?

Od sada je mnogo toga moguće u Grčkoj. Ali ništa od toga nije dobro.

spiegel.de

tačno.net
Autor/ica 6.7.2015. u 10:43