Londonski sud odlučuje hoće li Assange na slobodu

tačno.net
Autor/ica 13.2.2018. u 09:09

Londonski sud odlučuje hoće li Assange na slobodu

Londonski sud danas će odlučiti je li u interesu pravde nastavak pravne akcije protiv osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea zbog toga što 2012. godine nije poštivao propise o boravku na uvjetnoj slobodi, prenosi Reuters.

Ako presuda bude u njegovu korist, Assange (46) bit će slobodan napustiti ekvadorsku ambasadu u Londonu, gdje je praktički zatočen već više od pet godina.

No, mogao bi izabrati da i dalje ostane u ambasadi, gdje mu je odobren politički azil, iz straha da će ga Velika Britanija izručiti SAD-u radi suđenja zbog objave velike količine klasificiranih vojnih i diplomatskih dokumenata, jednog od najvećih curenja informacija u američkoj povijesti, javlja britanska agencija.

Odbačena optužba za silovanje

Assange je potražio utočište u Ambasadi Ekvadora kako bi izbjegao izručenje Švedskoj, u kojoj je bio optužen za silovanje.

Optužba za silovanje u Švedskoj u međuvremenu je odbačena, no u očima britanskih vlasti Assange i dalje krši zakon.

Prošle sedmice Assangeovi advokati zatražili su odbacivanje britanskog naloga za uhićenje jer su švedski tužitelji odustali od svoje istrage i zahtjeva za izručenje, no londonski je sud odbio taj zahtjev.

Nakon toga su zatražili da sud razmotri je li u interesu pravde nastavak Assangeova progona zbog kršenja uvjetnog boravka na slobodi, o čemu sutkinja Emma Arbuthnot treba odlučiti na današnjoj sudskoj raspravi, javljaju britanski mediji.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor/ica 13.2.2018. u 09:09