Putin – Rohani: Učinit ćemo sve da spriječimo napad na Siriju

tačno.net
Autor/ica 29.8.2013. u 10:04

Dvojica lidera su istakli da njihove dvije zemlje imaju isti stav u pogledu stanja i dešavanja na Bliskom istoku pa i u Siriji, glasno poručivši da je napad na drugu suverenu zemlju u suprotnosti s pravom i kao takav predstavlja kršenje međunarodnih normi i zakona

Predsjednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom s iranskim predsjednikom Hassanom Rohanijem koji su se tom priliko složili da je upotreba hemijskog oružja nedopustiva, naglasivši da su protiv zapadne vojne intervencije u Siriji, javlja dopisnik agencije Anadolija.

“Obje strane vjeruju da je upotreba hemijskog oružja nedopustiva, bilo gdje. U vezi s mogućom vojnom intervenicijom u Siriji, dvojica državnika su istakli kako je potrebno pronaći najbolji način da se taj konflikt riješi isključivo političko-diplomatskim sredstvima”, navodi se u saopćenju ruskog predsjedništva.

U saopćenju se dodaje da su dvojica predsjednika razgovarali o Siriji na inicijativu Irana te je Putin tom prilikom kazao da ne postoje dokazi da je Assadova strana koristila hemijske bombe.

“Međunarodna zajednica tvrdi da je korišteno hemijsko oružje u Sirij,i ali ne želi obratiti pažnju na onoga ko je uistinu koristo to oružje. Ne postoji nijedan dokaz koji govori da je sirijska vlada koristilo hemijsko oružje”, rekao je Putin.

Rohani je istakao da će njegova zemlja uložiti sve napore da spriječi moguću vojnu akciju protiv režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

“Vojni napad bi mnogo koštao cijeli region i zato je potrebno uložiti sve napore da se to i spriječi”, rekao je iranski predsjednik.

Rohani je istakao da će i Iran i Rusija učiniti sve da spriječe vojnu intervenciju protiv Sirije, a moguću intervenciju je okarakterizirao kao “otvoreno kršenje međunarodnog prava”.

Dvojica lidera su istakli da njihove dvije zemlje imaju isti stav u pogledu stanja i dešavanja na Bliskom istoku pa i u Siriji, glasno poručivši da je napad na drugu suverenu zemlju u suprotnosti s pravom i kao takav predstavlja kršenje međunarodnih normi i zakona.

“Ako se prije ikakve nezavisne istrage donesu odluke i izvede vojni napad to bi moglo izazvati pogubne posljedice za cijeli region”, kazao je Rohani.

Napad hemijskim oružjem koji se desio 21. avgusta u predgrađu Damaska, u kome je poginulo više stotina osoba, pojačao je podjele između Rusije i Zapada oko sirijskog konflikta.

Zapadne zemlje su za napad hemijskim oružjem optužile sirijski režim, a Rusija tvrdi da su sirijski pobunjenici upotrijebili ovo zabranjeno oružje da diskredituju Assadov režim i izazovu međunarodnu intervenciju.

S druge strane, pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a rastale su se u srijedu bez zaključaka nakon razgovora o britanskoj rezoluciji koja opravdava napad na Siriju.

Ruski i kineski ambasadori su nakon skoro dva sata napustili dvoranu u kojoj su se, iza zatvorenih vrata, održavale konsultacije. Predstavnici SAD-a, Velike Britanije i Francuske su ostali, ali nisu objavili deklaraciju.

Rusi su “ponavljali argumente Sergeja Lavrova”, ministra vanjskih poslova Rusije, o opasnostima vojne operacije i tvrdili da nema dokaza da je sirijski režim izveo napad hemijskim oružjem.

Kina je insistirala na “važnosti konferencije Ženeva II”, mirovne konferencije na kojoj bi se dogovorila politička tranzicija u Siriji, ali koja još nije sazvana.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon izjavio je da će u istražitelji UN-a u petak napustiti Siriju, a rezultati njihove istrage će biti objavljeni narednog dana, javlja dopisnik agencije Anadolija.

tačno.net
Autor/ica 29.8.2013. u 10:04