SAD uvele nove sankcije za Kubu, Biden najavio da će ih biti još

AJB
Autor/ica 31.7.2021. u 12:31

SAD uvele nove sankcije za Kubu, Biden najavio da će ih biti još

Sjedinjene Američke Države uvele su nove sankcije kubanskoj policiji i dvojici njenih čelnika kao odgovor na nasilno gušenje protesta protiv kubanske vlade.

Ministarstvo financija SAD-a objavilo je da su sankcije reakcija na “poteze koji su suzbili mirne, prodemokratske proteste na Kubi koji su započeli 11. jula”.

Meta sankcija su dva čelnika kubanske policije, kao i nacionalne policije kubanskog Ministarstva unutarnjih poslova.

“Bit će ih još, osim ako ne dođe do drastične promjene na Kubi, što ne očekujem”, rekao je američki predsjednik Joe Biden tokom sastanka s kubansko-američkim čelnicima u Bijeloj kući.

Njegov sastanak uslijedio je nakon što je kubanska zajednica pozvala na veću podršku protestima na Kubi, a koji su pokazali veliko protivljenje vladi u posljednjim desetljećima.

“Sjedinjene Američke Države poduzimaju zajedničke akcije kako bi ojačale napore kubanskog naroda”, dodao je Biden.

Biden je također kazao da je tražio od Ministarstva finansija i državnih institucija da ga izvijeste za mjesec dana o tome kako dostaviti isplate Amerikanaca Kubancima, bez da u tome profitira kubanska vlada.

Između ostalog, Biden također pokušava omogućiti bežičnu komunikaciju Kubancima te povećati osoblje američke ambasade na Kubi.

Protesti na Kubi izbili su ovog mjeseca nakon najgore ekonomske krize od pada Sovjetskog Saveza, ali i zbog velikog porasta broja zaraženih korona virusom, piše Reuters a prenosi Hina.

Hiljade ljudi su izašle na ulice, pretežito nezadovoljni nestašicom osnovnih namirnica, ograničavanja građanskih sloboda i postupanja vlasti s pandemijom.

AJB

AJB
Autor/ica 31.7.2021. u 12:31