Novi desanti na crkve u Evropi po “Pusi rajot” receptu

Autor/ica 21.8.2012. u 14:40

Novi desanti na crkve u Evropi po “Pusi rajot” receptu

Ruska policija traga za preostalim članicama benda “Pusi rajot”, čime šalje jasan signal da neće biti uzmicanja u slučaju koji je izazvao veliku pažnju svetske javnosti. U međuvremenu, akcije solidarnosti sa članicama benda koje su u Rusije osuđene na dvogodišnje kazne zatvora nastavljaju se širom Evrope. Aktivisti su tako sproveli akcije i u dve crkve – pravoslavnoj u češkom gradu Karlovim Varima i katoličkoj u Kelnu u Nemačkoj.

Akcija solidarnosti sa “Pusi rajot” u Cirihu

Ruska policija nije saopštila imena članova i spimpatizera grupe “Pusi rajot” za kojima traga, kao ni da li ih traži da bi protiv njih podigla optužnicu ili samo zbog ispitivanja.

– Neophodna operacija potrage je u toku – rekla je predstavnica ruske policije agenciji Intefaks.

Prema njenim rečima, nova potraga sprovodi se u okviru novog postupka, odvojenog od onog kojim su članice “Pusi rajota” osuđene na kazne zatvora od dve godine.

Pravoslavna crkva Svetog Petra i Pavla u Karlovim Varima dobila je obezbeđenje kada su se u njoj pojavili protestni natpisi “Oslobodite Pusi rajot” povodom stroge zatvorske kazne izrečene članicama te ruske grupe za izgred u crkvi u Moskvi.

Otac Nikolaj iz tog pravoslavnog hrama u poznatoj češkoj banji koju masovno pohode ruski turisti, a jedna je od centara ruske dijaspore u Češkoj, dobio je i preteću, vulgarnu SMS poruku od nepoznate grupe “Mali pomoćnici satane”.

 

Troje demonstranata obučeni kao članice “Pusi rajota” izbačeni su iz katedrale u Kelnu, nakon protesta zbog oštrih kazni ruskim pankerkama. Policija je demonstrante privela i moguće je da će se suočiti sa zatvorskim kaznama.

Jedan od aktivista je prilikom hapšenja uzviknuo: “Sloboda za Pusi rajot!”.

Autor/ica 21.8.2012. u 14:40