Prvi potezi Tsiprasa šokirali Nijemce: Počast žrtvama nacizma i primanje ruskog veleposlanika

tačno.net
Autor/ica 29.1.2015. u 11:25

Prvi potezi Tsiprasa šokirali Nijemce: Počast žrtvama nacizma i primanje ruskog veleposlanika

U svom prvom potezu otkako je u ponedjeljak postao grčki premijer, Alexis Tsipras posjetio je spomen obilježje u Kaisarianiu gdje su nacisti 1944. ubili 200 pripadnika grčkog pokreta otpora.

Taj potez nije prošao neopažen u Berlinu, kao niti Tsiprasova odluka da nekoliko sati poslije primi ruskog veleposlanika kao prvog stranog dužnosnika.

Tada je uslijedila objava da će radikalni akademik Yanis Varoufakis, koji je mjere štednje svojedobno nazvao “fiskalnim waterboardingom” (CIA-inom nasilnom tehnikom ispitivanja) postati novi ministar financija.

Ubrzo je Tsipras povukao još jedan sporan potez kada je kritizirao priopćenje EU-a koja je upozorila Rusiju na mogućnost novih sankcija.

Pretpostavka krugova bliskih njemačkoj kancelarki Angeli Merkel prije nedjeljnjih izbora bila je da će Tsipras ostvariti tijesnu pobjedu, teško oformiti koaliciju i, ako to uspije, sukobljavanje ubrzo zamijeniti kompromisom.

Umjesto toga je, nakon uvjerljive pobjede i brzog formiranja koalicije s desnom strankom Neovisnih Grka, u prvim danima vlasti signalizirao da ne namjerava odstupiti, uznemirivši dužnosnike u Berlinu od kojih neki priznaju da su šokirani početkom vladavine 40-godišnjeg grčkog premijera.

“Nema sumnje, iznenadila nas je lakoća Syrizine pobjede i brzina kojom je Tsipras oformio koaliciju”, rekao je visoki njemački dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Drugi političar je rekao da Tsiprasov izbor koalicijskog partnera i ministra financija “nisu dobri znakovi”, a treći je priznao da je “šokiran” prvim danima Tsiprasa na premijerskoj dužnosti.

Dužnosnici bliski Merkel kažu kako još uvijek vjeruju da će Tsipras naposlijetku promijeniti smjer, odbaciti radikalna predizborna obećanja i pristati na gospodarske reforme na kojima su ustrajali Berlin i njegovi europski partneri i koje su bile uvjet Ateni za dobivanje nužne pomoći za vraćanje duga idućih mjeseci.

novilist.hr

tačno.net
Autor/ica 29.1.2015. u 11:25