Italija protiv plana EU da zabrani vozila na fosilna goriva

RSE
Autor/ica 17.2.2023. u 09:28

Italija protiv plana EU da zabrani vozila na fosilna goriva

Foto: REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Ministar saobraćaja Italije smatra da je brzi prelazak na električne automobile “samoubistvo” i “poklon” kineskoj industriji, čime ta zemlja dodatno pojačava svoje protivljenje evropskim planovima da za 12 godina zabrane prodaju novih automobila na benzin i dizel.

Prema pravilima koja je Evropski parlament izglasao u utorak, do 2035. godine proizvođači automobila će morati da smanje emisije CO2 iz novih automobila za 100%, što u suštini znači da će prodaja novih vozila sa pogonom na fosilna goriva biti nemoguća u Evropskoj uniji.

Ovaj plan je naišao na neodobravanje javnosti u Italiji, domu brendova kao što su Fiat i Alfa Romeo, gdje je autoindustrija i dalje većinom fokusirana na motore sa unutrašnjim sagorjevanjem.

“Mi brinemo o vodi, kvalitetu vazduha i čišćoj životnoj sredini… ali to ne znači otpuštanje miliona radnika i zatvaranje hiljada preduzeća”, rekao je Mateo Salvini, ministar saobraćaja i vođa desno orijentisane partije Liga u četvrtak, 16. februara.

“Ideološki fundamentalizam, da se ide samo sa električnom energijom, to je samoubistvo i poklon Kini”, smatra on.

Salvini, koji je takođe zamjenik premijera, rekao je da je više vremena i novca potrebno da bi se obezbijedila nesmetana tranzicija.

Ministar spoljnih poslova, Antonio Tajani, ranije je takođe indicirao da će Rim tražiti da se ovaj cilj ublaži.

“Italija će dati svoj kontra-prijedlog: da se redukcija ograniči na 90%, dajući industriji šansu da se adaptira”, rekao je Tajani.

Domaća autoindustrija zapošljava više od 270.000 radnika direktno ili indirektno, i na nju otpada više od 5% bruto domaćeg proizvoda, prema podacima automobilističke asocijacije ANFIA.

Prema njihovim podacima, prodaja električnih automobila je u Italiji pala 27% prošle godine, te na nju otpada samo 3,7% novih registracija.

Zemlje članice EU su se prošlog oktobra dogovorile oko zabrane motora sa unutrašnjim sagorjevanjem, ali još moraju da prođu određene formalnosti prije nego što to stupi na snagu. Konačno odobrenje se očekuje u martu.

RSE

RSE
Autor/ica 17.2.2023. u 09:28