Australski nadbiskup napušta sve dužnosti nakon presude za prikrivanje zlostavljanja

tačno.net
Autor/ica 23.5.2018. u 09:21

Australski nadbiskup napušta sve dužnosti nakon presude za prikrivanje zlostavljanja

Foto: EPA

Australski katolički nadbiskup Philip Wilson rekao je u srijedu da napušta sve svoje dužnosti, dan nakon što ga je australski sud osudio zbog prikrivanja seksualnog zlostavljanja djece.

Nadbiskup Adelaidea Wilson u utorak je proglašen krivim zbog prikrivanja seksualnog zlostavljanja djece koja je počinio jedan katolički svećenik, a prema australskim medijima riječ je o najviše rangiranom pripadniku Katoličke crkve u svijetu koji je osuđen zbog ove optužbe, prenosi Hina.

U junu bi mu trebala biti izrečena i kazna, a suočava se s maksimalnom kaznom od dvije godine zatvora. Wilson je kazao da još razmišlja o razlozima suda za presudu. “Dok to činim, prikladno je da, u svjetlu odluke suca, napustim dužnost nadbiskupa”, rekao je Wilson.

Dugogodišnja zlostavljanja

On je bio optužen za prikrivanje ozbiljnog kaznenog djela koje je počinio svećenik James Fletcher, nakon što je saznao za to 1976. u vrijeme dok je bio  pomoćni župnik u državi Novi Južni Wales.

Advokati su tvrdili da Wilson (67) nije znao da je Fletcher zlostavljao 15-godišnjeg dječaka. Fletcher je 2004. proglašen krivim za seksualno zlostavljanje u devet slučajeva te je 2006. umro u zatvoru.

Australska biskupska konferencija objavila je kako je Wilson tokom cijelog postupka tvrdio da je nevin.

Prošle je godine Australija završila petogodišnju istragu koju je pokrenula tamošnja vlada u vezi seksualnog zlostavljanja djece u crkvama i drugim institucijama, potaknute raširenim optužbama da su crkve štitile svećenike pedofile prebacujući ih iz župe u župu.

U istrazi je utvrđeno da je sedam posto katoličkih svećenika koji su radili u Australiji od 1950. i 2010. bilo optuženo za seksualno zlostavljanje djece, a blizu 1.100 ljudi podiglo je optužbe za seksualno zlostavljanje djece u Anglikanskoj crkvi tokom 35 godina.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor/ica 23.5.2018. u 09:21