Preminula Britanka otrovana nervnim agensom u Solsberiju

tačno.net
Autor/ica 9.7.2018. u 09:37

Preminula Britanka otrovana nervnim agensom u Solsberiju

Foto: Henry Nichollsr/Reuters

Britanka koja je bila izložena nervnom agensu novičok, preminula je sinoć u bolnici u Solsberiju na jugozapadu Engleske u koju je primljena pre osam dana, saopštila je policija i dodala da je otvorena istraga o ubistvu.

“Policija je otvorila istragu o ubistvu pošto je Britanka izložena novičoku u Amsberiju preminula 8. jula uveče”, naveo je Skotland jard i dodao da je u pitanju Don Sterdžis (44), prenosi Beta.

Britanska premijerka Tereza Mej odmah je reagovala na vest navodeći da je “užasnuta smrću” Don Sterdžis i dodajući da vlada podžava lokalno stanovništvo.

Britanka je zajedno s svojim partnerom Čarlijem Roulijem pronađena u nesvesnom stanju u subotu, 30. juna ispred kuće u Amsberiju na jugu Engleske, oko deset kilometara od Solsberija gde su 4. marta bivši dvostruki špijun Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija pronađeni takođe u nesvesnom stanju posle pokušaja trovanja novičokom.

Rouli je i dalje u bolnici i u kritičnom je stanju.

Skripalj i njegova ćerka bili su nedeljama u kritičnom stanju u bolnici nakon što su otrovani nervnim agensom.

London je tada optužio Moskvu da stoji iza trovanja, navodeći da je u napadu korišćen nervni gas razvijen u SSSR-u. Rusija je oštro odbacila te optužbe.

Ta afera je izazvala diplomatsku krizu između Londona i britanskih saveznika s jedne strane i Rusije s druge strane, jer je proteran veliki broj diplomata.

RSE

tačno.net
Autor/ica 9.7.2018. u 09:37