Obama i Cameron složni: “Rusija je prekršila pravila ilegalnom i samoproglašenom aneksijom Krima”

tačno.net
Autor/ica 4.9.2014. u 09:39

Obama i Cameron složni: “Rusija je prekršila pravila ilegalnom i samoproglašenom aneksijom Krima”

Američki predsjednik Barack Obama i britanski premijer David Cameron izražavaju jedinstveni stav pružanjem podrške Ukrajini naspram Rusije, u članku koji je u četvrtak objavio dnevnik Times.

“Rusija je prekršila pravila ilegalnom i samoproglašenom aneksijom Krima i slanjem postrojbi na ukrajinsko tlo prijeteći i potkopavajući temelje suverene države”, pišu dvojica čelnika.

“S Rusijom koja pokušava primorati suverenu državu da se odrekne prava na demokraciju i koja određuje njezinu budućnost putem oružja, trebali bismo podržati pravo Ukrajine na određenje vlastite demokratske budućnosti i nastaviti napore oko jačanja spremnosti Ukrajine”, nastavljaju oni.

Članak objavljen neposredno prije početka summita NATO-a tvrdi da bi ta organizacija trebala uspostaviti “trajno” prisustvo u Istočnoj Europi uz podršku snaga brzog djelovanja sastavljenih od posebnih kopnenih, zračnih i pomorskih snaga koje bi mogle “biti vrlo brzo raspoređene bilo gdje u cijelom svijetu”.

Obama i Cameron pozivaju ostale članice NATO-a da poštuju cilj odvajanja najmanje dva posto BNP-a za vojne troškove kako bi pokazali da je “naša kolektivna odlučnost snažna kao uvijek”.

 

 

index.hr

tačno.net
Autor/ica 4.9.2014. u 09:39