Siriji i dalje zatvorena vrata Arapske lige

 RSE
Autor/ica 17.4.2023. u 08:16

Siriji i dalje zatvorena vrata Arapske lige

Ministri spoljnih poslova arapskih zemalja nisu uspeli da postignu dogovor o povratku Sirije u Arapsku ligu odakle je izbačena zbog brutalne represije režima Bašara Asada nad demonstrantima 2011. i potonjeg građanskog rata.

Odsustvo dogovora o inicijativi koju predvodi Saudijska Arabija odražava duboke podele u regionu, ali predstavlja i udarac nastojanjima saudijskog prestolonaslednika da proširi svoj diplomatski uticaj, pišu svetski mediji.

Bez konsenzusa

Posle sastanka u Saudijskoj Arabiji o daljoj političkoj sudbini Sirije, regionalni lideri su u subotu, 15. aprila, obećali da će nastaviti razgovore kako bi se došlo do političkog rešenja sirijskog sukoba, ali nisu postigli konsenzus za povratak Damaska u Arapsku ligu, ističe Asošijetid pres (Associated Press).

Sastanak u Džedi na kojem su učestvovali šefovi diplomatija zalivskih arapskih zemalja, kao i Egipta, Jordana i Iraka, održan je nekoliko dana pošto je sirijski ministar spoljnih poslova posetio Saudijsku Arabiju prvi put od kada je Rijad prekinuo diplomatske odnose s Damaskom 2012.

Posle brutalnih akcija režima sirijskog predsednika Bašara Asada protiv demonstranata tokom ustanka 2011. koji je prerastao u građanski rat, Sirija je izbačena Arapske lige. Poslednjih godina, međutim, pošto je Asad konsolidovao kontrolu nad većim delom zemlje, susedi Sirije su počeli da preduzimaju korake ka obnavljanju odnosa.

To je, kako navodi AP, ubrzano posle razornog zemljotresa 6. februara u Turskoj i Siriji, ali i pošto su uz posredovanje Kine ponovno uspostavljene veze između Saudijske Arabije i Irana, dve zemlje koje su podržavale suprotstavljene strane u sirijskom sukobu.

Očekuje se da će se o povratku Sirije u Arapsku ligu ponovo razgovarati na samitu te organizacije u maju u Saudijskoj Arabiji, premda se tome protive neke članice poput Katara.

‘Prevazilaženje razlika’

Posle razgovora koji su vođeni s ciljem da se ublaži izolacija Damaska, diplomate su se na sastanku u Saudijskoj Arabiji saglasile da arapski svet mora da igra vodeću ulogu u naporima za završetak sirijskog rata, navodi Agencija Frans pres (Agence France-Presse).

U saopštenju koje je objavilo saudijsko ministarstvo spoljnih poslova, navodi se da je razgovarano o “neophodnim mehanizmima” i da je dogovoreno da se intenziviraju “konsultacije među arapskim zemljama kako bi se osigurao uspeh tih napora”.

Sastanak u Džedi je jedna od niza inicijativa u regionu koje su usledile posle najave Saudijske Arabije i Irana 10. marta da će obnoviti odnose, sedam godina posle oštrog spora. Analitičari, ukazuje AFP, kažu da Saudijska Arabija želi da smiri region Bliskog istoka kako bi mogla da se usredsredi na ambiciozne domaće projekte koji imaju za cilj da diverzifikuju privredu zavisnu od energenata.

Ipak, odluke u Arapskoj ligi se donose konsenzusom, a diplomatski izvor iz Rijada kaže da je jednoglasni dogovor o povratku Sirije u organizaciju malo verovatan. “Cilj sastanka je bio da se što je moguće više prevaziđu zalivske razlike oko Sirije”, rekao je diplomata za AFP, dodajući da Saudijci pokušavaju da osiguraju da se Katar ne protivi povratku Sirije u Arapsku ligu ako se to pitanje stavi na glasanje.

S druge strane, ukazuje AFP, stanovnici grada Idliba na severu Sirije koji je pod kontrolom pobunjenika, kažu da da se osećaju “izdano” potezima za rehabilitaciju Asadove vlade.

Duboke podele

Završetak sastanka arapskih ministara spoljnih poslova o povratku Sirije u Arapsku ligu bez dogovora naglašava duboke podele širom regiona skoro 12 godina pošto je u toj zemlji izbio brutalni građanski rat, piše Fajnenšl tajms (The Financial Times).

Dok neke zemlje počinju da normalizuju odnosa sa Sirijom, druge se tome oštro protive, navodeći da je Bašar Asad učinio malo toga da se omogući rehabilitacija njegove vlade.

Zvaničnici upoznati s tokom sastanka rekli su za britanski list da su se Katar, Kuvajt i Jordan oštro usprotivili saudijskim naporima za obnavljanje veza sa Sirijom. “Svi su pitali… šta dobijate od njih”, rekao je jedan od zvaničnika.

Među jednim od spornih tačaka na razgovorima je bila droga kaptagon, veoma zavisan amfetamin, na čijoj trgovini profitira Asadov režim. Zvaničnik je rekao da je Sirija postala narko država s trgovinom drogama u vrednosti četiri do pet milijardi dolara godišnje.

Uz to, naveo je taj zvaničnik, “Sirijci žele potpunu predaju. Neki se šale da će možda čak tražiti i izvinjenje”.

Drugi zvaničnik je rekao da bi povratak Sirije u Arapsku ligu, dok Iran drži trupe u toj zemlji i utiče na Asada, zapravo nagradio Teheran.

Odmrzavanje odnosa arapskih zemalja sa Asadom, prema oceni Fajnenšl tajmsa, takođe rizikuje negativnu reakciju iz SAD, mada Vašington nije preduzeo mere protiv svog saveznika Ujedinjenih Arapskih Emirata pošto je u toj zemlji Asad bio u poseti ove i prošle godine.

Udarac naporima Muhameda bin Salmana

Otpor pojedinih zemalja saudijskim pokušajima da vrati Siriju u Arapsku ligu predstavlja udarac naporima Rijada da predvodi šire geopolitičko prestrojavanje na Bliskom istoku, ocenjuje Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

Plan Saudijske Arabije da pozove Siriju na samit Arapske lige čiji je domaćin 19. maja, kako ukazuje američki list, osmišljen je s ciljem da se pokaže diplomatski uticaj prestolonaslednika Muhameda bin Salmana dok druge zemlje ponovo uspostavljaju veze s Damaskom, a zemlje poput Kine i Rusije dovode u pitanje uticaj SAD u nestabilnom regionu.

Povratak Sirije u Arapsku ligu legitimizovao bi obnavljanje veza s Asadom, deceniju pošto je sirijski lider izopšten zbog brutalnog obračuna s protivnicima i građanskog rata, ali bi i pomogao da se ojača uticaj princa Mohameda u Damasku i širem regionu.

Međutim, najmanje pet članica Arapske lige, uključujući Maroko, Kuvajt, Katar i Jemen, odbija da se Sirija vrati u tu organizaciju, rekli su arapski zvaničnici pre sastanka šefova diplomatija u Saudijskoj Arabiji. Tome se protivi čak i Egipat, koji poslednjih meseci obnavlja veze sa Sirijom i koji je čvrst saudijski saveznik.

Zemlje koje se protive vraćanju Sirije u Arapsku ligu, kažu zvaničnici, žele da Asad prvo počne dijalog s političkom opozicijom u svojoj zemlji kako bi svi Sirijci učestvovali u određivanju budućnosti zemlje. Oni dodaju da Asad, mada želi da popravi odnose s arapskim zemljama, zasad ne pokazuje interesovanje za političke promene.

Neke od zemalja koje se protive povratku Sirije, prema navodima arapskih zvaničnika, takođe su povećale svoje zahteve, uključujući pozive da Damask prihvati arapske trupe za zaštitu izbeglica koje se vraćaju u zemlju i suzbijanje šverca droge, ali i da Sirija zaustavi širenje prisustva Irana u toj zemlji.

RSE

 RSE
Autor/ica 17.4.2023. u 08:16