Pokolj u Nairobiju: Napadači u tržnom centru drže taoce, broj mrtvih porastao na 39

tačno.net
Autor/ica 22.9.2013. u 07:24

Pokolj u  Nairobiju: Napadači u tržnom centru drže taoce, broj mrtvih porastao na 39

Najmanje 39 osoba ubijeno je u pokolju u trgovačkom centru u Nairobiju. Napadači su pucali i bacali granate, a zatim uzeli taoce. Više osoba je zarobljeno u trgov

Islamistička grupa al-Shabab, koja je povezana sa al-Qaidom, preuzela je odgovornost za napad u Keniji. Oni su objavili tweet u kojem stoji kako nikakvi pregovori s policijom ne dolaze u obzir. Također, naveli su da je pucnjava u luksuznom trgovačkom centru bila odgovor na kenijske vojne operacije u Somaliji.ačkom centru, iako je policija uspjela napadače stjerati u kut.

Prema izjavama očevidaca, blizu deset naoružanih napadača, oko 12 sati po lokalnom vremenu, ušli su u tržni centar i počeli pucati i bacati granate. Prema izjavama pojedinih svjedoka, napadači su muslimanima rekli da napuste objekat te da su njihova meta nemuslimani.

“Ušli su i rekli: Ako ste muslimani, ustanite. Došli smo da vas spasimo”, kazao je jedan od svjedoka za BBC, dodavši da su muslimani iz prostorija izlazili podignutih ruku.

Navodno, jedan od napadača je uhapšen, ali je podlegao zadobivenim povredama.

Vlasti u Keniji obećale su da će pronaći i ostale napadače. Koliko je do sada poznato, među mrtvima ima i dvoje francuskih državljana te jedan kanadski.

 

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 22.9.2013. u 07:24