Meksički novinar ubijen vatrenim oružjem ispred kuće u Tijuani

tačno.net
Autor/ica 18.1.2022. u 11:09

Meksički novinar ubijen vatrenim oružjem ispred kuće u Tijuani

Foto: Alicia Fernández

Meksički fotoreporter i novinar umro je nakon što je upucan u glavu ispred svog doma u sjevernom pograničnom gradu Tijuani, izvijestili su dužnosnici.

Margarito Martinez (49) više je od desetljeća u Tijuani radio za nekoliko nacionalnih i međunarodnih novinskih kuća koje pokrivaju kriminal i nasilje bandi koje je ostavilo ožiljke na gradu koji se nalazi na američko-meksičkoj granici, nasuprot San Diegu.

Ured glavnog državnog odvjetnika u matičnoj državi Tijuane Baja California rekao je kako su dužnosnici koji su odgovorili na poziv hitne pomoći oko podneva pronašli Martinezovo tijelo ispred njegovog doma s ozljedom glave nanesene vatrenim oružjem.

Kolega novinar iz Baja Californije rekao je kako je Martinez bio uključen u državni program koji je usmjeren na zaštitu života novinara.

“Nedavno je ušao u program zaštite jer je primao prijetnje”, rekao je novinar koji je zatražio anonimnost.

Tijuana je postala jedan od najnasilnijih meksičkih gradova zbog sukoba narkobandi koje ratuju oko krijumčarskih ruta.

Komisija za ljudska prava Baja Californije osudila je Martinezovo ubojstvo, rekavši kako “svaki napad na novinare predstavlja napad na slobodu izražavanja i pravo društva da bude informirano”.

Martinez je drugi novinar ubijen ove godine u Meksiku, nakon smrti Josea Gamboe prošloga tjedna u jugoistočnoj državi Veracruz.

Od 2000. do 2021. skupina za ljudska prava Članak 19 (Article 19) registrirala je 145 ubojstava novinara u Meksiku, uz sedam smrtnih slučajeva zabilježenih prošle godine.

Hina/Index.hr

tačno.net
Autor/ica 18.1.2022. u 11:09