Mogerini: Mnogo je razloga da i danas obeležavamo Dan Evrope

tačno.net
Autor/ica 9.5.2016. u 09:32

Mogerini: Mnogo je razloga da i danas obeležavamo Dan Evrope

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost i potpredsednica Evropske komisije Federika Mogerini je, u video poruci povodom Dana Evrope, rekla da postoji mnogo razloga da se ovaj dan i dalje obeležava, iako je svesna da će se mnogi danas pitati da li je i dalje tako.

Ona je navela da se prvi put u svojoj istoriji EU suočava sa egzistencijalnom pretnjom, ali da nije reč samo o terorizmu i da svakako nije reč o migracijama jer, kako je rekla, EU ima sredstva da spreči radikalizaciju i može da savlada priliv migranata, zaštiti živote i izgradi snažna partnerstva sa zemljama u regionu i šire.

“Egzistencijalne pretnje dolaze iz unutrašnjosti naših granica. Naša Unija je u opasnosti kada gradimo zidove umesto da ih rušimo i kada se ponašamo kao ‘Evropljani na određeno vreme’. Pozivamo u pomoć kada nam je potrebna, ali nismo spremni da pomognemo”, istakla je ona.

Prema njenim rečima, “ako diskriminišemo ljude na osnovu boje kože, jezika kojim govore, načina na koji se mole, Unija je u opasnosti”.

“Svetu je potrebna snažna Evropa, više nego ikada. Imamo odgovornost prema sopstvenim građanima, ali i prema ostatku sveta”, poručila je Mogerini, dodavši da, kako se uverila, svuda u svetu ljudi sa divljenjem i nadom gledaju u Evropu.

Uprkos svim poteškoćama, naglasila je, Evropa i dalje ima jedini uspešan proces regionalne integracije i najbogatiji je kontinent u svetu.

“Ni na jednom mestu u svetu nema toliko slobode – slobode izražavanja, kretanja, da se molite ili ne molite, da volite, da glasate, da birate sopstvenu sudbinu i radite na njenom ostvarenju. Svuda u svetu smo prvi trgovinski partner, prvi investitor, prvi donator humanitarne i razvojne pomoći, prva diplomatska sila, a prečesto zaboravljamo koliko jaki možemo biti”, ističe ona.

Evropi je, kako kaže, potrebno liderstvo, a ne populizam, treba je zaštititi i reformisati, promeniti i spasiti.

“Zato nam je potreban Dan Evrope. Da budemo ponosni na ono što smo postigli, da imamo na umu da to ne smemo da posmatramo kao gotovu činjenicu i da shvatimo da je Evropa potrebna kako Evropljanima, tako i onima koji nisu Evropljani”, zaključila je Mogerini u poruci koju je objavila Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) na Tviteru.

RSE

tačno.net
Autor/ica 9.5.2016. u 09:32