Pentagon planira ojačati zalihe litija

tačno.net
Autor/ica 20.2.2022. u 10:13

Pentagon planira ojačati zalihe litija

Foto: REUTERS/Carlos Barria

Pentagon planira da ojača zalihe rijetkih minerala, kobalta i litija kako bi se smanjila dugoročna zavisnost od Kine, koja je najveći dobavljač u tom sektoru u proteklih 30 godina, navode dva neimenovana izvora agencije Reuters, prenosi Tanjug.

Novi plan za zalihe bi trebalo da bude objavljen naredne nedjelje, skoro godinu dana nakon što je predsjednik SAD Joe Biden naredio da se preispita američki lanac snabdjevanja ovim rudama, prenosi Glas Amerike (VOA).

Rijetki minerali, kobalt i litij se koriste u proizvodnji oružja nove generacije, borbenih aviona koje pravi Lockheed Martin i precizno navođene municije korporacije Raytheon Technologies.

Litij je ključni sastojak baterija za električna vozila i važan je da bi se ostvario plan Pentagona da prebaci svojih 170.000 netaktičkih vozila na režim da ne emituju štetne gasove.

Sekretarijati za odbranu, energetiku i State department, koji su, prema izvorima, napravili novi plan snabdjevanja, nisu odgovorili na upit za komentar, prenosi VOA.

SAD rudu kupovale od Kine

Još nije poznato odakle bi Pentagon nabavljao ove rude, u cilju da izbjegne Kinu.

SAD imaju samo jedno nalazište rijetkih minerala i nema mogućnosti za njihovu dalju preradu.

Pentagon je do sada, za potrebe svojih rezervi, rijetke minerale kupovao od Kine, što je paradoks koji mnogi na Capitol Hillu žele da okončaju, dodaje Glas Amerike.

Jedini aktivan rudnik litija u Americi je u Nevadi, ali mogućnosti proizvodnje su veoma ograničene.

Prerada rijetkih minerala je nepopularna u Americi, jer u velikoj mjeri zagađuje životnu sredinu i radi se na tome da se razviju metode kako bi se cijeli proces učinio “čistijim”, piše VOA.

AJB

tačno.net
Autor/ica 20.2.2022. u 10:13