Eksplozija u noćnom klubu Bukureštu: Broj žrtava popeo se na 41, uhićen načelnik

tačno.net
Autor/ica 8.11.2015. u 11:42

Eksplozija u noćnom klubu Bukureštu: Broj žrtava popeo se na 41, uhićen načelnik

Broj žrtava požara u diskoteci u Bukureštu naglo je porastao u subotu kada je devet osoba podleglo ozljedama, a vlasti su  zbog zloupotrebe položaja uhitile  Cristiana Popescua Piedonea , načelnika 4. okruga Bukurešta u kojem je diskoteka.

Broj žrtava te tragedije koja je potresla rumunjsku javnost i zbog koje je pala vlada socijaldemokrata Victora Ponte, sada se popeo na 41.

Sedam osoba s teškim opeklinama umrlo je u bukureštanskim bolnicama, doznaje se od medicinskih i vladinih izvora.

Dvije osobe, rumunjski i talijanski državljanin, umrle su u Nizozemskoj, kamo su prevezene dan ranije radi liječenja, rekao je privremeni rumunjski premijer Sorin Campeanu na tiskovnoj konferenciji vlade održanoj u subotu.

Stotinjak ljudi, uglavnom mladih, još je u bolnici, među kojima je četrdesetak u “ozbiljnom i kritičnom” stanju, po najnovijim informacijama.

Neviđeni prosvjedi

Nesreća je potaknula neviđene prosvjede u zemlji protiv političke klase među kojom je raširena korupcija i koju smatraju odgovornom za nesreću.

Premijer Victor Ponta koji je mjesecima pod pritiskom zbog problema s pravosuđem, u srijedu je podnio ostavku.

U subotu je oko 3000 ljudi po procjeni vlasti, uglavnom mladih, izašlo na ulice Bukurešta, petu večer zaredom, tražeći korjenite promjene u rumunjskom društvu.

Stotine su prosvjedovale u Cluju, Sibiuu i Temišvaru.

Ipak, bili su u puno manjem broju nego dan ranije, kada se diljem zemlje okupilo oko 15.000 prosvjednika.

Konzervativni predsjednik Klaus Iohannis počeo je u četvrtak konzultacije s parlamentarnim strankama, ali i s predstavnicima civilnog društva i prosvjednika – što dosad nije viđeno u Rumunjskoj – kako bi se dogovorili o novoj vladi. Konzultacije će se nastaviti početkom ovog tjedna.

index.hr

tačno.net
Autor/ica 8.11.2015. u 11:42