Trumpetanje

tačno.net
Autor/ica 21.12.2015. u 11:04

Trumpetanje

Donald Trump poziva na ‘potpunu i kompletnu’ zabranu ulaska muslimana u Sjedinjene Države nakon nedavnog terorističkog čina u Kaliforniji. Pritom je kazao da ispitivanja pokazuju mržnju muslimana prema Amerikancima, što naciju može dovesti u opasnost

Piše: Boris  Rašeta- Novosti

Otvoreno

Na pitanje voditelja tko će im biti opozicija ako formiraju vladu s HDZ-om iSDP-om, zastupnik Mosta iskolačio oči k’a vareni zec i tilta. ‘Priznajem da o tome nismo razmišljali’, kaže iskreno Juro Martinović.

Neke zamisli o funkcioniranju vlade mostovci su očito pobrali u crtanim filmovima. Bilo je jasno da Grmoja, Relković i Petrov uglavnom traže izliku za formiranje vlade s HDZ-om. Ukoliko do toga dođe – što u ovom času ne znamo – Hrvatska će ući u neviđen eksperiment. Reformsku vladu će tvoriti katapultirani općinski čelnici, bivši Sanaderovi ministri i djeca kojima će prvo radno mjesto biti ministarsko ili premijersko. Kako će se to zvati? Stručna, odnosno reformska vlada. Bez jasne agende, s navrat-nanos nabacanim idejama, bez hodograma promjena, bez transparentne hijerarhije, statuta i unutarstranačke demokracije Mosta, bez snažne političke podrške, šanse za uspjeh ovog projekta su minimalne. U Europi je poznat vrlo mali broj ‘stručnih vlada’. Vodili su ih, na ograničeni rok, uglavnom bankarski predatori poput Lukasa Papademosa, Lamberta Dinija ili Marija Montija, koji nisu nametani na zahtjev Metkovića već Bruxellesa, ali ovi su se prostori uvijek isticali avangardnošću, pa zašto ne iskušati nesreću još jednom?

Nova TV, Dnevnik HTV-a

Godišnjica je Tuđmanove smrti, obljetnica dana kad je otišao Pape. Arsen Bauk daje mudrijašku izjavu, citira Račana: ‘Pamtit ćemo ga po dobrom, a ispravljati greške.’ Fred Matić pola pije pola Šarcu daje: kaže da mu je mirna reintegracija Podunavlja najbolja, a privatizacija, pretvorba i bogaćenje obitelji najgora stvar u Tuđmanovoj biografiji. Na Novoj TV autorica priloga beatificira pokojnika: ‘Činjenica je ovo: bez Tuđmana ne bi bilo Hrvatske.’ Novinarka javne TV ide još dalje, u kanonizaciju. ‘Kako vrijeme odmiče, sve su tiši kritičari Franje Tuđmana. Hrvatskoj je omogućio slobodu. Povijest to već danas ispisuje zlatnim slovima.’ Potom pušta jedan od pokojnikovih najdojmljivijih tonova, onaj o crnim, žutim, zelenim i drugim vragovima. U stara vremena to bi se zvalo rovarenjem i potkopavanjem ugleda, ali sad se to zove apoteozom, kriteriji su se promijenili.

Šteta je što nitko nije pitao kritičare Tuđmana, pa ćemo ovdje citirati jedan stariji tekst Ive Banca, koji je napisao kako je Tuđman Hrvatima bio ‘Božja kazna i nesreća’, čije su desetljeće obilježili ‘dogovoreni rat s Miloševićem, podjela Bosne, etničko čišćenje hrvatskih Srba, hercegovački konclogori i demokratski deficit’.

Veto, Jabuka TV

Umrežene žrtve banaka shvatile su da u svojim rukama imaju nezanemarivu moć. Javni pritisak, apeli, Facebook, Twitter, mail, oruđe su koje može srušiti režim, da ne govorimo o pritisku na banke. Rangiranje banaka, sramoćenje, prozivanje, ukazivanje na njihove kriminalne ili muljatorske aktivnosti, ima veliki emancipatorski potencijal. To je zorno pokazao prosvjed protiv Sberbanke, uz Hypo, RBA i Splitsku najgoru banku kad je o kreditima u švicarcima riječ. Koordinator Udruge Franak Goran Aleksić rekao je da su Sberbanku blokirali kako bi javnost vidjela da ona svjesno krši zakon. Reputacijsku štetu ove i sličnih akcija banka će popravljati godinama i plaćati suhim zlatom. ‘Sberbank je najgora od svih banaka. Krši zakon svjesno i višestruko. Rade na tome da odgovore ljude od konverzije. Imamo dojave da se ne poštuje status klijenta. Tu je kršenje i kod firmi koje su imale dogovor da njihovi zaposlenici imaju povoljnije kamate. Htjeli smo da javnost to vidi i da banka dobije negativan kontekst’, rekao je Aleksić, a mi citiramo doslovno, kako i dolikuje.

Društvena mreža: Fanatizam, ima li povratka?

Govoriti o islamskom terorizmu a ne staviti u jedan od fokusa zapadni imperijalizam – da upotrijebimo tu staromodnu, ali itekako živu riječ – znači promašiti ceo fudbal. Jednako tako je promašeno govoriti o temi a ne spomenuti klasno pitanje. Govoriti o islamskom terorizmu a prešutjeti zapadne sponzore radikalizma – primjerice Zbigniewa Brzezinskog i gomilu sličnih likova koji su, u ime i za račun SAD-a, dadiljali Osamu bin Ladena i mudžahedine još dok su bili u povojima – znači forsirati ideologiju i propagandu namjesto dokumentaristike. Naciljati pak na Bašara al-Asadakao na izvor svih zala povrh svega ovoga još je i podlost, jer Asad ne dolazi na početku nego na kraju priče. I nije islamist nego sekularni vladar. Jasno je da će socijalni idejni prostori, jednom kad se uruše, ostaviti mjesta samo za prodor religije, jer toliki vakuum ne može popuniti ništa drugo – to su oni koji su rušili Gadafija, Mubaraka ili Huseina morali znati. Konačno, da je EUprimila Tursku, bi li se Turska tako snažno okrenula islamu? Od Afganistana i Irana 1980-ih do Jugoslavije 1990-ih posvuda ista slika: sekularizam se povlači pred fundamentalizmom.

Ted Anspach, autor šokantnog dokumentarca o (islamskom) fanatizmu, ne spominje politike SAD-a, Francuske ili Britanije prema muslimanskim zemljama, obično, mada ne i uvijek, prema onima koje su pune nafte i plina (Libija, Irak, Sirija). Sve to još uvijek ne znači da je Anspachov film loš – on ipak sjajno ukazuje na devijantnu narav vjerskog fanatizma, koji stvara čudovišta. Dječaci koji s osam godina provode cijele dane nad Kuranom, odgajajući se za čovjeka bombu, krajnja su točka svake religije – ali to također nije zaključak filma, nego naš. U ovom je filmu mnoštvo snažnih prizora koji pokazuju ljude posve lišene osobnosti, isprana mozga, pretvorene u marionete vjerskih vođa koji se umjesto onozemaljskom teologijom bave ovozemaljskom politikom – razlika između naših episkopa ili biskupa suštinski i nije prevelika. Ne treba gledati mule u Iranu, treba malo pogledati naše televizije. Islamisti su samo otišli najdalje u istom procesu. Kako kaže Olivier Roy: ‘U toku je islamizacija radikalizma, a ne radikalizacija islama.’

Ima kod nas publicista koji za razumijevanje islamskog terorizma preporučuju čitanje ‘Bjesova’ Dostojevskog ili ‘Podzemne Rusije’ SergejaMihajloviča Stepnjaka. Ništa pogrešnije od toga. Likovi ultrakonzervativca Dostojevskog, mračnog genija reakcije, pravoslavnog fanatika, doktora duše, eks revolucionara – Verhovenski, Stavrogin, Kirilov, Šatov – obuzeti su nečistom silom; figure koje portretira Stepnjak (Vera Zasulič, JakovStefanovič, Petar Kropotkin…) plemeniti su borci protiv samodržavljaAleksandra Trećeg i nasljednika. Nikad neće niti jedan ruski terorist, uključujući i najgori karakter među njima, zloglasnog Nečajeva, doći na ideju ubijanja nevinih ljudi, civila. Oni gađaju okrunjene glave, postavljaju paklene naprave u Zimski dvorac, pucaju u generale, ali niti jedan od njih ne bi izveo napad kalašnjikovima na klub Bataclan u Parizu – niti jedan! S druge strane, i zadnji teroristički čin u SAD-u izveli su ljudi bliski Al-Nusri, koja u Washingtonu uživa reputaciju demokratske oporbe. Što bi tek radili da nisu demokrati?

News, Al Jazeera

Donald Trump poziva na ‘potpunu i kompletnu’ zabranu ulaska muslimana u Sjedinjene Države nakon nedavnog terorističkog čina u Kaliforniji u kojem je ubijeno 14 ljudi, a koji je počinio par radikaliziranih muslimana, čini se sljedbenika Al-Nusre. Pritom je kazao da ispitivanja pokazuju mržnju muslimana prema Amerikancima, što naciju može dovesti u opasnost. Po njegovu mišljenju, zabrana ulaska u SAD trebala bi ostati na snazi dok ‘predstavnici zemlje ne utvrde o čemu je riječ’. Bilo bi puno bolje da stručna ekipa ustanovi što je Trumpu. Jer što je da je, tu zemlju vodi u opasnom smjeru.

 

tačno.net
Autor/ica 21.12.2015. u 11:04