NSA postavila “špijunske softvere” u 100 hiljada računara

tačno.net
Autor/ica 15.1.2014. u 11:39

NSA postavila “špijunske softvere” u 100 hiljada računara

Foto: DPA

Program za praćenje podataka se može postaviti potajno preko mreže ili putem USB kartice na bilo koji kompjuter u svijetu

NEW YORK  – Američka Nacionalna obavještajna agencija (NSA) širom svijeta je postavila “špijunski softver” u oko 100 hiljada računara koji ima kapacitet da prepoznaje prikupljanje podataka i moguće sajber napade, javlja Anadolu Agency (AA).

NSA tako bez povezivanja na internet može postaviti pomenuti softver u kompjutere što joj omogućava da prati ali i mijenja sve podatke u određenom kompjuteru.

Program za praćenje podataka se može postaviti potajno preko mreže ili putem USB kartice na bilo koji kompijuter u svijetu.

Nakon toga putem radio frekvencija i bez upotrebe interneta moguće je pratiti sa udaljenosti od nekoliko hiljada kilometara baze podataka u kompjuterima diljem svijeta.

Isto tako, osim u kompjutere NSA, navodno, postavlja “špijunski softver” i u pametne telefone te na isti način prati privatne podatke.

NSA je do sada postavljala “špijunski softver” u kinesku i rusku vojsku, policiju Meksika, narko kartele ali i u ekonomske institucije Evropske unije (EU), Saudijske Arabije, Indije i Pakistana.

Inače, Sjedinjene Američke Države (SAD) od 2008. godine koriste ovu tehnologiju kako bi pratile podatke elektronskim putem u drugim zemljama svijeta.

tačno.net
Autor/ica 15.1.2014. u 11:39