Objavljen snimak: Tim ubica iznosi vreće s posmrtnim ostacima Khashoggija?

tačno.net
Autor/ica 31.12.2018. u 09:17

Objavljen snimak: Tim ubica iznosi vreće s posmrtnim ostacima Khashoggija?

Snimak pokazuje tim saudijskih ubica kako nose vreće u kojim su navodno raskomadani ostaci ubijenog novinara.

Videosnimak do kojih su došli turski mediji prikazuje saudijski tim ubica u Istanbulu kako nose vreće za koje se smatra da se u njima nalaze posmrtni ostaci saudijskog novinara Jamala Khashoggija, čije ubistvo je izazvalo globalnu osudu i ugrozilo odnose kraljevine sa njenim saveznicima sa Zapada.

Snimak prikazuje dolazak nekoliko članova tima u rezidenciju saudijskog generalnog konzula u Istanbulu na dan kada je Khashoggi ubijen unutar saudijskog konzulata, nekoliko stotina metara od rezidencije.

Jedan od članova tima za egzekucije se može vidjeti kako nosi vreće, koje prema turskim medijima, mogu sadržavati dijelove tijela ubijenog novinara, koji je bio kritičar saudijskog krunskog princa Mohammeda bin Salmana.

Khashoggi je ušao u saudijski konzulat 2. oktobra kako bi dobio dokumente koji potvrđuju da se razveo od svoje bivše supruge, kako bi se ponovno mogao oženiti. Ubijen je i raskomadan unutar konzulata, u činu koji Turska naziva “ubistvom s predumišljajem” koje je organizirala saudijska vlada.

Saudijski zvaničnici su negirali tu tvrdnju, te insistiraju da je Khashoggi ubijen u “operaciji odmetnutih agenata”, nakon što su početno tvrdili da je novinar napustio objekt nakon čega je nestao.

Turska tvrdi da je ubistvo naredilo najviši vrh saudijskog vodstva, implicirajući da princ Mohammed stoji iza ubistva. Kraljevstvo i dalje tvrdi da krunski princ, poznat i kao MBS, nije imao saznanja o ubistvu.

Smrtna kazna

Saudijske vlasti su prošli mjesec zatražile smrtnu kaznu za pet neimenovanih osumnjičenika za ubistvo Khashoggija. Podignuta je optužnica protiv 11 osumnjičenika i pokrenut je sudski proces.

Novinarka Al Jazeere Sinem Koseoglu je u javljanju iz Istanbula  kazala da je videosnimak prvo objavljen na novom turskom kanalu A Haberu, koji je do snimka došao putem Ferhata Unlua, novinara istraživačkog tima lista Daily Sabah.

Taj medij je poznat po bliskim vezama sa turskom obavještajnom zajednicom i u prošlosti su objavljivali niz procurjelih informacija o turskoj istrazi ubistva Khashoggija.

Novinari su nedavno objavili zajednički napisanu knjigu o ubistvu, nazvanu Diplomatski zločini: Mračne tajne ubistva Khashoggija.

“Izvještaj navodi da nema dokaza da je prtljaga koju je nosio tim ubica iznesen iz rezidencije konzula. Zbog toga se postavljaju nova pitanja”, izvijestio je Koseoglu kasno u nedjelju.

“Rezidencija generalnog konzula je pretražena, ali Saudijci nisu dopustili turskim istražiteljima da pretragu obave kako treba. Ovi novi snimci su promijenili tok istrage”, dodao je Koseogl.

Khalil Jahshan, izvršni direktor Arapskog centra u Washingtonu, nazvao je objavljivanje snimka “veoma značajnim”.

‘Gdje je tijelo?’

“Daje novi sloj kompleksnosti postojećoj istrazi ubistva Khashoggija, u smislu da ostaje jedno značajno pitanje: gdje je tijelo?”, kazao je on Al Jazeeri.

“Sada imamo direktni dokaz koji pokazuje da je kombi napustio zgradu konzulata, otišao do obližnje kuće generalnog konzula, i vidite osoblje ili članove tima ubica kako iznose vreće za leševe ili crne vreće druge namjene. Tako da se čini da je Khashoggijevo tijelo završilo u rezidenciji konzula, i na to se istraga sada treba fokusirati, na to šta mu se desilo tamo”.

U nedjelju navečer je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu telefonski razgovarao sa Adelom al-Jubeirom, bivšim saudijskim ministrom vanjskih poslova i sadašnjim državnim ministrom zaduženim za vanjske poslove. Nije još poznato o čemu su razgovarali.

Prošle sedmice je saudijski kralj Salman zamijenio Al-Jubeira sa Ibrahimom al-Assafom, bivšim ministrom finansija, u prvoj izmjeni kabineta od ubistva Khashoggija.

“Najvjerovatnije se saudijska strana nada da će skorašnje izmjene u kabinetu okončati slučaj i osloboditi Saudijsku Arabiju pritiska Turske i međunarodne zajednice, koji traže neke odgovore, ali je jasno prema snimcima i prema novoj knjizi koja je objavljena prije nekoliko dana u Turskoj… da slučaj neće nestati, bez obzira na promjene u kabinetu”, rekao je Jashan.

“Saudijska Arabija mora izaći na čistac, mora objasniti pravni proces, mora dokazati da su ljudi koji su smijenjeni s dužnosti zbog njihovih implikacija u zločinu doista bili uhapšeni i da su optuženi za ubistvo”.

Saudijske vlasti su kazale da su svi članovi tima ubica uhapšeni po povratku u kraljevstvo, ali nedavno objavljena knjiga navodi neimenovani izvori koji je rekao da se Salah al-Tubaigy, doktor forenzičar optužen da je raskomadao Khashoggijevo tijelo, izvukao od bilo kakve akcije.

Umjesto toga, knjiga tvrdi da su saudijske vlasti od njega zatražile da se skloni od pažnje javnosti, te da Tubaigy sada s porodicom živi u vili u gradu Jeddah.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor/ica 31.12.2018. u 09:17