Meksički šef diplomatije: Nema pregovora o plaćanju zida

RSE
Autor/ica 27.1.2017. u 09:54

Meksički šef diplomatije: Nema pregovora o plaćanju zida

Ministar vanjskih poslova Meksika Luis Videgaray Caso rekao je da je njegova zemlja spremna razgovarati sa Sjedinjenim Državama u cilju održavanja dobrosusjedskih odnosa, ali o plaćanju zida na američko-meksičkoj granici “nema pregovora”.

“Postoje stvari o kojima se ne pregovara, stvari o kojima ne može i neće biti pregovora. Činjenica da je rečeno da bi Meksiko trebalo platiti za zid je nešto što jednostavno ne podliježe pregovorima”, rekao je Videgaray Caso na konferenciji za novinare u Ambasadi Meksika u Washingtonu, javlja AFP.

Povodom najave američkog predsjednika Donalda Trumpa da želi nametnuti novi porez od 20 posto na robu uvozenu iz Meksika, kako bi finansirao izgradnju tog zida, Videgaray Caso je rekao da bi takav porez meksički uvoz učinio skupljim za američke potrošače.

Trump je rekao da želi nametnuti novi porez od 20 posto na robu uvozenu iz Meksika, kako bi finansirao zid na južnoj granici Sjedinjenih Američkih Država, rekao je ranije u četvrtak portparol Bijele kuće Sean Spicer, prenosi Reuters.

Nije navedeno kako bi funkcionisao taj porez, ali je Spicer rekao da to spada u dio paketa reformi poreza o kojima razmišlja Kongres SAD-a.

RSE
Autor/ica 27.1.2017. u 09:54