Novinari širom svijeta pokrenuli viralnu kampanju za oslobađanje Al Jazeerinih novinara u Egiptu!

tačno.net
Autor/ica 5.2.2014. u 08:14

Novinari širom svijeta pokrenuli viralnu kampanju za oslobađanje Al Jazeerinih novinara u Egiptu!

Novinarstvo nije zločin! – poruka je koja od jučer odzvanja svijetom, a zatvorenih i trakom zalijepljenih usta glasno je izgovaraju svi novinari koji se protive uhićenju svojih kolega na radnim zadacima.

Novinari širom svijeta uključili su se u viralnu kampanju kojom prosvjeduju protiv uhićenja osoblja Al Jazeere u Egiptu koji su u pritvoru već drugi mjesec.

Mnogi od njih postavili su na Twitter svoje fotografije s trakom preko usta i hashtagom #FreeAJStaff.

Svoje nezadovoljstvo izrazio je i konkurentski CNN koji je novinare Al Jazeere podržao u TV programu s Cristiane Amanpour

Tri novinara, Kanađanin egipatskog porijekla Mohammed Fahmy, Egipćanin Baher Mohammed i Australac Peter Greste, uhićeni su 29. prosinca nakon što su pripadnici egipatske službe nacionalne sigurnosti pretresli prostorije te televizije u jednom kairskom hotelu. Njih se optužuje da su se priključenje i pomaganje terorističkoj grupi i nezakonito širenje informacija štetnih po nacionalnu sigurnost, nakon što je egipatska Vlada optužila tu mrežu da je simpatizer zabranjene organizacije Muslimanska braća, piše Al Jazeera.

Na pooštrene mjere egipatske vlade protiv novinara i akademika reagirala je i Bijela kuća koja je zatražila od Kaira da povuče sve optužbe i oslobodi novinare i akademike koji su privedeni.

Istovremeno, gotovo stotinu novinara i njihovih prijatelja okupilo se ispred Ambasade Egipta u kenijskoj prijestolnici Nairobiju u znak podrške pritvorenim novinarima u Kairu.

“Novinarstvo nije zločin”, bila je jedna od parola okupljenih dok se dopredsjedavajuća nacionalnog udruženja asocijacije novinara, Robyn Kriel, sastala s dužnosnikom Ambasade Egipta i uručila mu protestno pismo.

“Jednoglasno vjerujemo da je egipatska Vlada pogriješila kada vas je pritvorila. Danas, dostavljajući ovo pismo Ambasadi Egipta, ujedinili smo se u pozivu da vas hitno oslobode”, poručila je Kriel i dodala da je oduševljena podrškom koji su dobili pritvoreni novinari tijekom protestnog marša, kao i na Facebooku i Twitteru.

index.hr

tačno.net
Autor/ica 5.2.2014. u 08:14