Spasioci pronašli 87 tijela migranata u Sahari, većinom žena i djece

tačno.net
Autor/ica 31.10.2013. u 08:51

Spasioci pronašli 87 tijela migranata u Sahari, većinom žena i djece

Spasilački timovi u Nigeru pronašli su tijela 87 osoba koje su umrle od žeđi nakon što se njihovo vozilo pokvarilo i bili su prisiljeni pješačiti Saharom.

“Tijela su bila u teškom stanju raspadanja, a dijelom i pojedena. Pretpostavlja se da su ih jeli šakali”, rekao je član spasilačkog tima Almoustapha Alhacen. Pretpostavlja se da su to bili migrantski radnici i njihove porodice. Većinom su bili žene i djeca, prenosi BBC.

Niger je popularna migrantska ruta između subsaharske Afrike i Evrope. No, mnogi od onih koji su uspjeli preći pustinju ostali su raditi u sjevernoafričkim zemljama.

Prema riječima Alhacena, jedno do vozila kojim su migranti putovali se pokvarilo nekoliko dana nakon što su otišli iz Arlita krajem septembra ili početkom oktobra. Drugo vozilo se pokvarilo kada je krenulo nazad po dijelove za popravak prvog vozila.

Dio grupe krenuo je pješke, a njih 10 uspjelo je stići do Arlita i podići uzbunu. U ponedjeljak je pronađeno pet tijela, a ostala tijela pronašli su volonteri i vojnici na žestokoj vrućini na području 10 kilometara udaljenom od granice sa Alžirom. Pronađeno je najmanje 48 tijela djece i tinejdžera koji su išli u potragu za slabo plaćenim poslovima u Alžiru.

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 31.10.2013. u 08:51