Poljska prijeti vetom na sedmogodišnji EU budžet

RSE
Autor/ica 13.11.2020. u 09:13

Poljska prijeti vetom na sedmogodišnji EU budžet

foto: Reuters

Poljski premijer Mateusz Morawiecki uputio je pismo institucijama Evropske unije prijeteći ulaganjem veta na ratifikaciju budžeta 27-članog bloka za period 2021-27, u nacionalnom parlamentu ako pristup fondovima EU-a bude vladama uvjetovan poštovanjem vladavine prava.

Pismo, slično onom koje je ranije poslao mađarski premijer Viktor Orban, upućeno je predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu i njemačkom predsjedništvu EU-a.

Glasnogovornik EK-a je potvrdio prijem pisma i suštinu njegovog sadržaja.

“Bez dovoljnih garancija da će se poštovati ugovorna prava država članica, ne vidimo mogućnost za ratifikaciju budžeta u poljskom parlamentu”, napisao je Morawiecki u pismu, javlja Reuters, pozivajući se na izjavu neimenovanog zvaničnika.

Poljska i Mađarska su pod istragom EU-a zbog navodnog podrivanja nezavisnosti sudova, medija i nevladinih organizacija.

Uspostavljanjem veze između pristupa novcu i poštovanja vladavine prava, poslije dugih pregovora između Evropskog parlamenta i njemačkog predsjedavanja EU-om, obje zemlje riskiraju da izgube milijarde eura finansiranja iz fondova EU-a.

Ovo uvjetovanje je bilo ključno pitanje za EP i nekoliko sjevernoevropskih zemalja, poput Nizozemske, koje su tražile da uvjeti budu još stroži.

Poljska i Mađarska imaju moć staviti veto na dugoročni budžet i spriječiti da bilo koja država članica dobije sredstva EU-a.

To bi, međutim, nanijelo štetu objema zemljama, koje su veliki neto korisnici evropskog budžeta i u kojima brojne pristalice vladajućih partija uveliko zavise od direktnih subvencija EU-a.

RSE

RSE
Autor/ica 13.11.2020. u 09:13