Novi uspjeh ekstremista

 Nikola Vukobratović
Autor/ica 16.10.2023. u 08:56

Novi uspjeh ekstremista

Frankfurt na Majni, najveći grad pokrajine Hesen gdje je umjerena desnica znatno povećala svoj udio u glasovima (foto Wikimedia Commons)

Glavna vijest i ovih izbora i njemačke politike općenito posljednjih mjeseci je strahovit rast ekstremne desnice, osobito Alternative za Njemačku (AfD). Ta je stranka svakako među najvećim pobjednicima posljednjih izbora

Rezultati izbora u njemačkim pokrajinama Bavarskoj i Hesenu, održani 8. oktobra, predstavljaju težak poraz za vladajuću koaliciju na saveznoj razini. U obje zemlje su tri vladajuće stranke – socijaldemokrati, zeleni i liberali – doživjele znatan pad podrške. Vodeća snaga koalicije, socijaldemokrati, još prije desetak godina u Hesenu su osvajali preko milion glasova. Sada su dobili jedva nešto više od 400 hiljada.

Još gore, ranije su se diljem Njemačke glasovi znali prelijevati između tih stranaka, a sada su ih svi – zajedno s liberalnim partnerima – izgubili. Istini za volju, ni Bavarska ni Hesen nisu tradicionalni bastioni umjerene ljevice i liberala. U obje zemlje pobijedile su Kršćansko-demokratska, odnosno Kršćansko-socijalna unija. S tim da je umjerena desnica znatno povećala svoj udio u glasovima u Hesenu, dok ga je u Bavarskoj samo zadržala. Rezultati ovih izbora savršeno se poklapaju s onime što sugeriraju i ankete na nacionalnoj razini – vladajuće stranke rapidno gube podršku i da su danas izbori ne bi mogle formirati vladu.

Glavna vijest, međutim, i ovih izbora i njemačke politike općenito posljednjih mjeseci je strahovit rast ekstremne desnice, osobito Alternative za Njemačku (AfD). Ta je stranka svakako među najvećim pobjednicima posljednjih izbora. U obje je zemlje povećala broj svojih glasača za tridesetak posto u odnosu na posljednje izbore, što je u Bavarskoj dovodi na treće mjesto po popularnosti, a u Hesenu čak na drugo. Taj rezultat osobito je značajan jer je njime AfD definitivno napravio značajan iskorak iz svoje tradicionalne baze u bivšem DDR-u prema najbogatijim saveznim zemljama zapadne Njemačke.

Da stvar bude gora, uvjerljive su pretpostavke i da bi u Bavarskoj taj rezultat za AfD bio i znatno veći da ta zemlja nema vlastitu tradicionalnu ekstremno desnu stranku Slobodne birače (FW), koja je na ovim izborima također povećala broj svojih glasača za tridesetak posto. Ti rezultati povećavaju pritisak na desni centar da sklapa dogovore s ekstremnom desnicom protiv triju stranaka mejnstrima koje su na vlasti na saveznoj razini. Pritom, to približavanje ekstremne desnice vlasti ne podrazumijeva ublažavanje njihove retorike.

Jedva su se rezultati zbrojili kad su antifašistički aktivisti otkrili da je Sascha Herr, jedan od novoizabranih zastupnika AfD-a u Hesenu, višegodišnji pripadnik nacističke scene. Njegove fotografije s nacističkim parafernalijama i u društvu notornih pripadnika zabranjene paravojne nacističke grupe Combat 18 možda nisu nikoga iznenadile, ali su ipak prisilile AfD da se pokuša oprezno distancirati od “provaljenog” zastupnika. Herr Herr je godinama radio kao zaposlenik stranačkog kluba u skupštini Wiesbadena. Na upite medija odgovorio je kako su inkriminirajuće fotografije poznate od 2017. i kako je riječ o nezgodi. Za razliku od Herr Herra, lider Slobodnih birača Hubert Aiwanger svoju je naci-aferu imao prije izbora.

Süddeutsche Zeitung je nekoliko tjedana prije izbora objavio priču o tome kako je Aiwanger kao srednjoškolac dijelio antisemitske letke koji su ismijavali žrtve nacističkih logora smrti. Pojedini stranački kolege, kao i bavarski premijer Markus Söder, čija vlada ovisi o podršci Slobodnih birača, tražili su od Aiwangera da se izjasni o incidentu, što je on odbio tvrdeći da se “ne sjeća”. Srednjoškolska epizoda vjerojatno bi bila manje indikativna da Aiwanger i danas ne koketira s ekstremno desnim idejama. Unatoč optužbama, podršla stranci je znatno porasla, a utjecaj Aiwangera na bavarsku vladu sada je veći nego ikad.

Novosti

 Nikola Vukobratović
Autor/ica 16.10.2023. u 08:56