Pravosudni odbor Kongresa odobrio optužnicu protiv Trumpa

tačno.net
Autor/ica 14.12.2019. u 10:01

Pravosudni odbor Kongresa odobrio optužnicu protiv Trumpa

Odbor američkog, većinski demokratskog, Predstavničkog doma odobrio je u petak (13. decembar) optužbe za zloupotrebu vlasti i ometanje protiv republikanskog predsjednika Donalda Trumpa.

Pravosudni odbor Kongresa glasao je sa 23 prema 17 za odobravanje optužnice kojom se Trump tereti za zloupotrebu ovlasti njegove kancelarije kako bi izvršio pritisak na Ukrajinu da istraži njegovog političkog rivala, najizglednijeg demokratskog kandidata Joe Bidena i njegovog sina Huntera koji je služio u odboru ukrajinske energetske kompanije.

Panel je također odobrio još jednu optužnicu koja tereti Trumpa za ometanje rada Kongresa.

Obraćajući se novinarima u Bijeloj kući nakon što je Komitet odobrio optužnicu, Trump je rekao da mu ne bi smetalo dugačko suđenje u Senatu, dodavši da želi vidjeti zviždača čija je žalba dovela do procesa opoziva, prenosi Reuters.

Predsjedavajući Komiteta Jerry Nadler dao je kratku izjavu nakon glasanja rekavši: “Danas je svečan i tužan dan. Dom će djelovati veoma brzo”, piše američki CNN.

Ranije je Komitet odobrio posebnu optužnicu u kojima se Trump tereti za zloupotrebu moći jer je pokušavao navesti Ukrajinu da istraže Joe Bidena.

Ovim je, piše Reuters, postalo sve izglednije da će Trump biti treći predsjednik u historiji Sjedinjenih Država koji će se naći u procesu opoziva.

Odobravanje optužbi za opoziv od strane odbora postavlja pozornicu za glasanje cijelog Zastupničkog doma sljedeće sedmice, čime će proces opoziva biti okončan. To znači da bi se u roku od nekoliko sedmica Trump našao na suđenju u Senatu kojeg kontroliše republikanska većina.

Predstavnički dom Kongresa ima 235 demokratskih i 199 republikanskih zastupnika, te jednog nezavisnog. Imajući u vidu ove brojke, demokrate bi mogle, čak sljedeće sedmice, započeti proces bez podrške republikanaca.

Komitet za pravila Predstavničkog doma saopštio je da će se sastati narednog utorka kako bi dogovorili proceduru koju bi Predstavnički dom trebao da usvoji pri glasanju o opozivu američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Glasanje u Senatu

Senat ima 53 republikanska, 45 demokratskih i dva nezavisna člana koji obično glasaju uz demokrate.

Za osuđivanje i smjenu predsjednika potrebno je 67 glasova. Da bi Trump bio uklonjen iz kancelarije, najmanje 20 republikanaca i sve demokrate i Nezavisni bi morali glasati protiv njega.

Republikanska većina u Senatu mogla bi glasati da odmah odbaci optužbe protiv Trumpa bez razmatranja dokaza.

Zašto je pokrenut proces opoziva?

Cijeli proces opoziva fokusiran je na to da li je američki predsjednik Donald Trump prijetio povlačenjem vojne pomoći Ukrajini u zamjenu da vlasti u Kijevu pokrenu istragu protiv njegovog političkog rivala i za sada najizglednijeg kandidata demokratske stranke za predsjedničke izbore 2020. Joe Bidena i njegovog sina Huntera, koji je bio angažovan u odboru direktora ukrajinske energetske kompanije

U središtu procesa je telefonski poziv od 25. jula između američkog predsjednika i u to vrijeme novoizabranog predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

Razgovor dva lidera desio se nakon što je Trump naredio zamrzavanje skoro četiri stotine miliona dolara američke pomoći Ukrajini.

Tokom razgovora Trump je vršio pritisak na Zelenskog da pokrene istragu o Bidenovima.

Informacije o telefonskom pozivu postale su javne nakon izvještaja neimenovanog zviždača u kojem se navodi da je Trump iskoristio svoj položaj kako bi zatražio miješanje strane države u predsjedničke izbore 2020. godine.

U dosadašnjoj američkoj historiji samo su se dva predsjednika suočila sa procesom opoziva: Andrew Johnson 1868. i Bill Clinton 1998. godine. Richard Nixon dao je ostavku 1974, zbog afere Watergate, kako bi izbjegao opoziv.

Niti jedan od američkih predsjednika nije bio smijenjen kao rezultat ovog procesa.

RSE

tačno.net
Autor/ica 14.12.2019. u 10:01