Norveški masakr: Breivik proglašen ludim

Autor/ica 30.11.2011. u 10:47

Norveški masakr: Breivik proglašen ludim

Procjena psihijatsrijskog tima je da norveški masovni  ubojica Anders Behring Breivik pati od paranoidne shizofrenije

Oni vjeruju da je bio u psihotičnom stanju  tijekom i nakon oba napada 22. srpnja, usmrtivši  77 osoba, a pri čemu je ozlijeđena 151 osoba.

Njihova izvješća moraju razmotriti grupa forenzičkih psihijatara. Breiviku će biti nastavljeno  suđenje u travnju, ali čini se vjerojatnim da će biti smješten na  psihijatrijsku skrb, a ne u zatvor.

Breivik priznaje zločin, ali se izjasnio da nije kriv za optužbe, tvrdeći da je napad bio užasan, ali je bio potreban zbog njegove kampanje za obranu Europe od muslimanske invazije.

Dva psihijatra koja su razgovarala s njim u 13 navrata zaključili su da je živio u “vlastitom svijetu zabluda gdje su sve njegove misli i djela vođene tim iluzijama”, rekli su tužitelji novinarima.

Online manifest

243 stranica izvješća će biti promatrane od grupe norveškog Odbora za forenzičku medicinu.

Breivik, 32, dužan je  biti  na suđenje 16. travnja na saslušanju koje je predviđeno da traje oko 10 tjedana.

„Ako konačni zaključak bude da je Breivik lud, mi ćemo zatražiti od suda u predstojećem sudskom procesu da izrekne presudu kojom će Breivik biti podvrgnut obveznom mentalnom liječenju “, rekla je  tužiteljica Inga Bejer Engh novinarima u Oslu.

Inga Bejer Engh je za BBC rekla, da suđenje ne bi bilo pogođeno dijagnozama paranoidne shizofrenije: jedina razlika bi bila da tužitelj ne može tražiti od sudca zatvorsku kaznu. „To će ići normalno kao i svako drugo suđenje…Mi ćemo ga pitati pitanja, odbrana će pitati pitanja i sudac će pitati pitanja i on će imati svoje vrijeme da govori“, rekla je tužiteljica.

Breivikov branitelj Geir Lippestad je rekao da nije iznenađen psihijatrijskim nalazima, dodajući da njegov klijent također nije iznenađen.

Ali zamjenik vođe oporbe Progresivne partije Per Sandberg, misli kako je zaključak po kojem je  Breivik krivično lud, „potpuno neshvatljiv“.  „Kako netko tko je planirao taj zločin tako dugo vremena…može biti smatran ludim“ rekao je za Norvešku tv.

Prije nego je  izvješće objavljeno, odvjetnik žrtava izjavio je da nije važno koji je zaključak komisija donijela,  dok god  Breiviku  nije dozvoljeno da ide slobodno.

“Što će se dogoditi u tom slučaju, bez obzira na zaključak, da će on (Breivik) naravno, biti zatočen,” rekao je John Christian Elden.

“A ako je on po kaznenom zakonu  bilo lud ili priseban, to je, prije svega psihijatrijsko pitanje. Najvažnija stvar  našim klijentima je mišljenje da on neće biti u stanju da hoda ulicama” rekao je branitelj žrtava.

BBC.news

Autor/ica 30.11.2011. u 10:47