EU budžet: Manje za siromašne regione, više za migrante

tačno.net
Autor/ica 13.9.2016. u 09:33

EU budžet: Manje za siromašne regione, više za migrante

Države Evropske unije saglasile su se od iduće godine da smanje fondove za siromašne regione, koji su uglavnom na istoku kontinenta, a da povećaju izdvajanja za regulisanje migrantskih tokova i za podsticanje rasta.

Predlog Evropske komisije za povećanje fondova namenjenih za rešenje migrantske krize u budžetu za 2017. godinu dobio je podršku evropskih vlada, javlja Rojters.

To će značiti da se u odnosu na prethodnu godinu, za 25 odsto povećavaju izdvajanja za migracije i bezbednost. Budžet za migracije, zajedno sa troškovima jačanja spoljnih granica EU, preseljenjem azilanata i integracijom migranata, iznosiće 5,2 milijarde evra, a još 2,2 milijarde evra namenjeno je aktivnostima van Unije i usmerenim na uzroke migrantskog toka.

Evropske vlade su, takođe, podržale povećanje izdvajanja za devet odsto za projekte namenjene rastu i stvaranju radnih mesta, koja će tako dostići 19 milijardi evra.

Da bi se to kompenziralo, EU se saglasila da skreše neke druge troškove, pre svega one namenjene manje razvijenim regionima EU, koji će ostati “kraći” za 24 odsto.

Sve u svemu, dogovoreno je da budžet EU u 2017. bude manji 133,8 milijardi evra, što je za sedam odsto manje u odnosu na prethodni.

RSE

tačno.net
Autor/ica 13.9.2016. u 09:33