“Grčki Asanž” dobio suđenje

Autor/ica 3.11.2012. u 10:01

“Grčki Asanž” dobio suđenje

U Atini je u petak, 2. novembra, završeno suđenje grčkom novinaru Kostasu Vaksevanisu, poznatom kao “grčki Asanž”. On je optužen za povredu privatnosti pošto je u svom magazinu “Hot Dok” objavio imena više od 2.000 Grka koji navodno imaju račune u švajcarskoj banci radi utaje poreza.

Hapšenje novinara u subotu i ubrzani početak suđenja izazvali su zabrinutost međunarodne javnosti, ali i nezadovoljstvo Grka ljutih zbog privilegija koje uživa elita, preneo je Rojters.

Grci čija čija su se imena našla u časopisu “Hot Dok”, osumnjičeni su da su koristili bankovne račune u švajcarskom ogranku banke HSBC, gde su deponovali sredstva od ukupno 1,5 do dve milijarde evra, u svrhe utaje poreza, dok se grčka vlada optužuje da nije sprovela adekvatnu istragu o tome, prenele su agencije.

Vaksevanis (46), jedan od malobrojnih istraživačkih novinara u Grčkoj, bio je optužen za kršenje zakona o privatnosti zbog toga što je objavio osetljive lične podatke, mada je otkrio samo imena 2.059 osumnjičenih Grka, a ne i iznos koji je deponovan na njihovim računima.

Vaksevanis je u svojoj odbrani optužio političare da skrivaju istinu i štite nedodirljivu bogatu elitu. On je rekao da je suđenje politički motivisano i osvetničko.

Ovaj iskusni televizijski novinar, koji sada uređuje časopis, uporno je tvrdio da je samo radio svoj posao, dok ministri koji su odgovorni za sastavljanje liste osumnjičenih za moguću utaju poreza ništa nisu radili tokom dve godine, navodi AFP. “Grčki Asanž” je optužio grčku državu za hipokriziju i tvrdi da je pravosudni sistem naklonjen korumpiranom političkom sistemu.

Vaksevanisovi pravni zastupnici su otpočevši njegovu odbranu na suđenju, naveli da ga je tužilaštvo optužilo, a da niko među ljudima sa liste nije podneo protiv njega tužbu zbog povrede privatnosti, što je redak slučaj u Grčkoj.

Lista koju je objavio njegov časopis prvobitno je “procurela” zahvaljujući jednom službeniku banke HSBC, a 2010. godine je tadašnja francuska ministarka finansija Kristin Lagard prosledila tu listu grčkim vlastima.

Podaci sa liste, koje su grčke vlasti smatrale ukradenim i neupotrebljivim protiv potencijalnih utajivača poreza, predmet su žustre rasprave, pošto se vlada suočava sa pozivima da ih upotrebi i obruši se na utaju poreza, u trenutku kada zemlja grca u dužničkoj krizi.

Vrreme.rs

Autor/ica 3.11.2012. u 10:01