Moskva stavila veto na rezoluciju o produženju sankcija Jemenu

tačno.net
Autor/ica 27.2.2018. u 09:26

Moskva stavila veto na rezoluciju o produženju sankcija Jemenu

foto: AFP

Rusija je stavila veto na britanski prijedlog rezolucije o produžetku sankcija Jemenu, kojom se osuđuje i Iran za protuzakonito snabdijevanje Huta oružjem, a koja je dobila 11 glasova za, prenijeli su mediji.

Veto na rezoluciju stavile su Bolivija i Rusija, koja je iznijela svoj prijedlog rezolucije i koji je jednoglasno usvojen u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.
Suzdržani prilikom glasovanja bili su Kazahstan i Kina.

Oba teksta prijedloga rezolucije predviđaju produžetak embarga na oružje i druge sakncije, uključujući zamrzavanje imovine i zabranu putovanja za one koji su umiješani u destabiliziranje Jemena do 26. veljače 2019. godine i produžava period ovlaštenja skupine za promatranje provođenja sankcija do 28. ožujka 2019. godine, prenio je TASS.

Britanski nacrt rezolucije osuđuje Teheran, za koji zapadne zemlje smatraju da dostavlja oružje jemenskim pobunjenicima.

Stalni predstavnik Rusije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda Vasilij Nebenzja izjavio je da se Moskva ne može usuglasiti sa “nepotvrđenim zaključcima i izvješćima koje treba dva puta provjeriti” i koje treba razmotriti povjerenstvo za sankcije.

RSE

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 27.2.2018. u 09:26