Predsjednički izbori u Tunisu idu u drugi krug

tačno.net
Autor/ica 24.11.2014. u 11:05

Predsjednički izbori u Tunisu idu u drugi krug

U Tunisu su jučer održani predsjednički izbori, a prema preliminarnim rezultatima dvije trećine prebrojanih glasačkih listića, niti jedan kandidat nije osvojio natpolovičnu većinu pa će predsjednik biti biran u drugom krugu izbora.

Prema preliminarnim rezultatima, u decembraskom drugom krugu izbora će se nadmetati lider partije Poziv za Tunis El-Baji Kaid es-Sibsi i aktuelni predsjednik Muhammed Munsif el-Merzuki.

Es-Sibsi je osvojio 42, a Merzuki 34 posto glasova. Oba kandidata su preko svojih izbornih štabova već saopćili da je izvjesno da će predsjednik biti biran u drugom krugu.

Dva kandidata su osvojili osjetnu prednost u odnosu na ostalih 25 kandidata, koliko ih je bilo na listi, a treće mjesto je osvojio lider Narodnog fronta (PF) Hamma Hammami sa devet posto glasova. Međutim, sada se očekuje da Es-Sibsi i Merzuki krenu u borbu za glasove eliminiranih kandidata.

Jučerašnji izbori su prvi demokratski predsjednički izbori u Tunisu nakon revolucije i pada režima Ben Alija, a iz Vrhovne izborne komisije je saopćeno da su počeli ponovno prebrojavanje glasova, ali da za sada nema promjena u odnosu na preliminarne rezultate prvog brojanja.

Prema podacima Komisije, na jučerašnje izbore je izašlo 53,73 posto glasača u zemlji i 27 posto registriranih birača u inozemstvu.

Za poziciju predsjednika zemlje se takmičilo ukupno 27 kandidata, od kojih su se petorica prije izbora povukla iz utrke, ali njihova imena su se ipak našla na glasačkim listićima.

klix.ba

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 24.11.2014. u 11:05