Meloni provodi desničarsku politiku uz blažu retoriku

tačno.net
Autor/ica 26.8.2023. u 10:05

Meloni provodi desničarsku politiku uz blažu retoriku

foto: Pixsell

Kada se kandidirala za premijerku, kampanju je vodila oštrom retorikom o nacionalnom suverenitetu, ‘tradicionalnoj porodici’ a potpirivala je i strah od migranata.

Krajnje desničarska Giorgia Melon je oštru retoriku ublažila od septembra, kada je postala premijerka Italije, dok njena vlada i zastupnici njene stranke Braća Italije provode najavljenu desničarsku politiku, piše AP.

Meloni je, kako navodi agencija, ublažila zapaljivu retoriku, dok, s druge strane, njena vlada još ne dozvoljava da osobe istog spola budu u matičnim knjigama upisane kao roditelji “svoje djece”, a upravo je proširila ograničenja u vezi sa “surogat majčnistvom” i traži da se zabrani upotreba stranih riječi u vladinim dokumentima.

Kada se Meloni kandidirala za premijerku, kampanju je vodila oštrom retorikom o nacionalnom suverenitetu, “tradicionalnoj porodici”, potpirujući i strah od migranata, prenosi Beta.

Žestina njene administracije dolazi do izražaja u politikama ministarstava i u zakonima koje guraju zastupnici njene partije Braća Italije, koja ima neofašističke korijene.

Premijerka se drži iznad ideoloških sukoba

Meloni se sada drži iznad ideoloških sukoba, kao što je to učinila ovog mjeseca kada je, tokom obilježavanja godišnjice bombaškog napada u Bologni (1980), u kojem je poginulo 85 ljudi, ponovo otvoreno pitanje o ulozi neofašista.

U komemorativnom govoru, italijanski predsjednik Segrio Mattarella je istakao da je “neofašistička matrica” napada utvrđena sudskim presudama, a Meloni u govoru nije ni pomenula ideološku pozadinu tog napada.

Umiješanost desničara u taj napad otvoreno je nekoliko dana kasnije negirao direktor za komunikacije desničarskog gradonačelnika jedne oblasti Rima, koji je pobijedio na izborima uz podršku Meloni.

Gradonačelnik Lazia Francesco Rocca izjavio je da Meloni “nije bila sretna” zbog revizionističkih komentara jednog njegovog pomoćnika koji je simpatizirao krajnju desnicu.

Premijerka se nije oglasila, a pomoćnik je zadržao posao.

Meloni se tokom predizborne kampanje držala na distaci od diktature Benita Mussolinija, izjavljujući da je “italijanska desnica prije nekoliko desetljeća predala fašizam historiji”.

S druge strane, ona ponosno brani simbol svoje partije, zeleno-bijelo-crveni plamen, koji su poslije Drugog svjetskog rata počeli upotrebljavati nostalgičari za Mussolinijem u neofašističkom Italijanskom socijalnom pokretu.

Braća Italije najpopularnija među građanima

Partija Braća Italije ugradila je taj simbol u svoj amblem.

Tokom ideoloških trvenja koje je obnovila godišnjica napada u Bologni, karikatura na naslovnoj stranici dnevnog lista Corriere della Sera prikazala je kako trobojni plamen prijeti da opeče Meloni.

U praksi ti sukobi ne utječu na premijerku.

Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da su Braća Italije najpopularnija partija među građanima s pravom glasa, a ankete da ima blizu 30 posto podrške.

To je četiri procenta više od onoga što je dobila na izborima 2022. godine.

Ostati iznad sukoba dio je strategije i stila Meloni, izjavila je profesorica političke teorije sa Univerziteta Columbia Nadia Urbinati.

“Za razliku od svog također desno orijentiranog koalicionog partnera, lidera Lige Mattea Salvinija, koji se svakodnevno oglašava, Meloni nije stalno svuda. Ona ne želi da ima takvu vrstu populističke aure”, rekla je Urbinati, dodavši da premijerka ipak i dalje želi državu oblikovati u skladu sa svojom ideologijom.

Obračunavanje s ilegalnim ‘rave zabavama’

Urbinati je podsjetila da je jedan od prvih koraka vlade Meloni bio obračunavanje s ilegalnim “rave zabavama” i sličnim skupovima, koje je definirala kao “oblike anarhije”.

Taj potez jeste u duhu njene kampanje, u kojoj se zalagala za odbranu takozvane tradicionalne porodice.

Vlada je zatim odlučila da ograniči priznavanje roditeljskih prava samo na biološke roditelje u porodicama s roditeljima istog spola.

Lokalni uredi Ministarstva unutrašnjih poslova naredili su gradskim vijećnicama da kada istospolni parovi dobiju dijete prestanu automatski upisivati oba roditelja u matične knjige rođenih.

Prošlog mjeseca je Donji dom Parlamenta odobrio proširenje ograničenja na “surogat trudnoću”.

Prijedlog tog zakona je u suštini donio ono što Meloni nije uspjela kao opoziciona zastupnica u prethodnom sazivu.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor/ica 26.8.2023. u 10:05