SAD se povlači iz historijskog sporazuma s Rusijom koji je spriječio nuklearni rat

M.N.
Autor/ica 2.8.2019. u 09:18

SAD se povlači iz historijskog sporazuma s Rusijom koji je spriječio nuklearni rat

Foto: AFP/Getty Images/Smialowski

Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) potpisali su tadašnji predsjednik SAD-a Ronald Reagan i lider Sovjetskog saveza Mihail Gorbačov 1987. godine. Njime su bile zabranjene rakete dometa između 505 i 5.500 kilometara. To je bio historijski čin kojim je spriječen nuklearni rat.

Ranije ove godine SAD i NATO su optužili Rusiju da krši pakt razvijajući novi tip krstareće rakete, što je Moskva negirala.

Amerikanci su kazali kako imaju dokaz da je Rusija razvila određeni broj 9M729 raketa koje su poznate u NATO-u kao SSC-8. Predsjednik Donald Trumo najavio je u februaru da će se SAD povući iz sporazuma s Rusijom, a rok je 2. august.

Vladimir Putin je ubrzo nakon toga suspendovao svoje obaveze prema tom ugovoru.

“To je neprocjenjiva kočnica nuklearnog rata. Ovo će sigurno povećati, a ne smanjiti prijetnju koju predstavljaju balističke rakete. Potrebno je da sve strane nađu zajednički put ka međunarodnoj kontroli oružja”, rekao je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres.

Analitičari se plaše da će kolaps historijskog sporazuma dovesti do oružane utrke između SAD-a, Rusije i Kine.

“Sada kada je sporazum okončan radit ćemo na razvoju novog oružja. Rusija je spremna”, rekao je ruski vojni analitičar Pavel Felgenhauer.

klix.ba

M.N.
Autor/ica 2.8.2019. u 09:18