Sramotna odluka suda u Rusiji: Pussy Riot krive za huliganizam u crkvi

Autor/ica 17.8.2012. u 16:01

Sramotna odluka suda u Rusiji: Pussy Riot krive za huliganizam u crkviSud u Moskvi u petak je proglasio Mariu Aljokinu, Nadeždu Tolokonikovu  i Jekaterinu Samucevič krivima za huliganizam motivisan verskom mržnjom, zbog upada u Hram Hrista spasitelja i sviranja pesme o predsedniku Vladimiru Putinu. Kazna još nije izrečena.

Sudija Marina Sirova, čitajući presudu, rekla je da su akcije optuženih “grubo narušile društveni poredak.”

“Tolokonikova, Samucevič  i Aljokina su počinile akt huliganizma i grubo prekršile javni red pokazujući očigledno nepoštovanje prema društvu”, kazala je sudija Sirova.

Navela je da je njihova “pank molitva” politički čin protiv podrške koju je Ruska pravoslavna crkva pružila Vladimiru Putinu, javlja BBC.

Ispred suda u Moskvi održavaju se demonstracije, a kako javlja Interfax, policija je uhapsila čelnika Levog Fronta Sergeja Odaltsova koji je pokušao da uđe u zgradu suda.

Članice benda nalaze se već više od pet meseci u zatvoru zbog pomenute, kako je one zovu, “pank molitve”.

Sve tri su negirale nameru vređanja vernika, a tužilac je tražio kaznu od tri godine. Izricanje presude počinje u 15 časova po lokalnom vremenu (11 časova po srdnjeevropskom).

Članice benda tvrde da je njihov upad u Hram Hrista spasitelja 21. februara ove godine bio protest protiv jakih veza države i crkve i vrlo jasne podrške patrijarha Kirila Putinu u toku predizborne kampanje.

Paul McCartney, Madonna, Bjork, Sting, Faith No More i mnogi drugi muzičari pridružili su se zapadnim vladama u osudi procesa protiv Pussy Riot.

Mihail Fedotov, šef Saveta za ljudska prava predsednika Rusije, nazvao je suđenje “sramotnim” dan pre presude.

Sudija koji treba da donese odluku je pod zaštitom jer je, kako javlja ruski servis RFE, primio pretnje.

Tokom nedavne posete Londonu Putin je rekao da članice benda ne bi trebale biti prestrogo kažnjene.

Maria Lipman iz moskovskog Carnegie centra rekla je za Rojters da očekuje da će članioce benda biti osuđene i da kazna, uprkos Putinovim izjavama, neće biti blaga.

“Presuda, kao i ceo proces suđenja, nisu vođeni u sudnici. Kao u svakom važnom političkom procesu u Rusiji, te odluke se donose na drugom mestu. U ovom trenutku nema nikakvih naznaka za slabiju kaznu”, rekla je Lipmanova.

Od inauguracije Putin je potpisao niz kontroverznih zakona i odredbi kojima su NVO proglašene stranim agentima, kojima se smanjuje sloboda na internetu i donose veće kazne za opoziciono delovanje.

Istraživanja javnog mnenja pokazuju da mnogi građani Rusije smatraju da članice benda ne bi trebalo više da sede u zatvoru.

Međutim, Vladimir Burmatov iz Jedinstvene Rusije kaže da trebaju biti kažnjene jer su uvredile pravoslavne vernike.

“To je bilo svesno delo. One su bile svesne gde su, šta rade i zašto u tom trenutku. Pripremale su se za to. Njihova izjava da su napravile grešku došla je tek kad su se trebale obratiti medijima. Nije to bila greška, radile su svoj posao” kazao je Burmatov.


VIDEO: Pussy Riot  – Post punk molitva

Radio Slobodna Evropa

Autor/ica 17.8.2012. u 16:01