Lula po treći put predsednik Brazila

RSE
Autor/ica 31.10.2022. u 09:13

Lula po treći put predsednik Brazila

Foto: Sebastiao Moreira/EPA/Shutterstock

Luiz Inacio Lula da Silva iz levičarske Radničke stranke pobedio je na predsedničkim izborima u Brazilu 30. oktobra aktuelnog šefa države Žaira Bolsonara, došavši na čelo najmnogoljudnije države u Južnoj Americi po treći put.

Posle 98,8 odsto prebrojanih glasova, da Silva je osvojio 50,8 odsto a Bolsonaro 49,2. Izborna komisija je saopštila da je da Silvina pobeda matematički sigurna.

Obraćajući se novinarima u hotelu u Sao Paulu, Lula je obećao da će ponovo ujediniti svoju zemlju nakon toksične trke za moć koja je duboko podelila jednu od najvećih svetskih demokratija.

“Živećemo u novim vremenima mira, ljubavi i nade”, rekao je 77-godišnji Lula.

“Vladaću za 215 miliona Brazilaca… a ne samo za one koji su glasali za mene. Ne postoje dva Brazila. Mi smo jedna zemlja, jedan narod – velika nacija”, kazao je novi predsednik Brazila.

“Nikome nije u interesu da živi u zemlji koja je podeljena i u stalnom ratnom stanju”, dodao je.

Obećao je “nemilosrdnu borbu protiv rasizma, predrasuda i diskriminacije kako bi belci i crnci i starosedeoci imali ista prava i mogućnosti”.

“Dužni smo da garantujemo da svaki Brazilac može da priušti doručak, ručak i večeru svakog dana i to će ponovo biti prioritet moje vlade,” istakao je Lula.

U svoja prva dva mandata, Lula je izgradio opsežan program socijalne zaštite, “Bolsa Familia”, koji je pomogao da se desetine miliona Brazilaca pređe u srednju klasu.

Bolsonaro je okončao Bolsa Familiju 2021. godine, uvevši novi sistem pod nazivom “Auksilio Brazil”, što je opozicija kritikovala kao njegov pokušaj da poboljša šanse na predsedničkim izborima.

Lula je pozvao na međunarodnu saradnju na očuvanju amazonske prašume i rekao da će tražiti fer globalnu trgovinu, a ne trgovinske sporazume koji “osuđuju našu zemlju da bude večiti izvoznik sirovina”.

Da Silva, bivši predsednik zemlje od 2003. do 2010, obećao je da će obnoviti prosperitetniju prošlost zemlje, ali se suočava s preprekama u polarizovanom društvu.

Ovo je zapanjujući povratak na vlast za da Silvu (77), jer je zbog optužbe za korupciju i 580 dana provedenih u zatvoru, bio onemogućen da učestvuje na izborima 2018, što je omogućilo Bolsonarovu pobedu i četvorogodišnju politiku krajnje desnice.

Bolsonaro, koji je u kampanji isticao da možda neće priznati rezultate izbora dovodeći u pitanje regularnost elektronskog sistema brojanja glasova, za sada se nije oglasio.

RSE

RSE
Autor/ica 31.10.2022. u 09:13