Obama: Još nema odluke o vojnom udaru

tačno.net
Autor/ica 29.8.2013. u 07:36

Obama: Još nema odluke o vojnom udaru

Američki predsjednik Barack Obama potvrdio je kako još nije odlučio o vojnom napadu na Siriju no cilj „ograničene i po mjeri skrojene vojne akcije“ bio bi odvratiti sirijski režim od buduće uporabe kemijskog oružja.

„Ako to kažemo na jasan i odlučan, ali vrlo ograničen način, ispaljujemo time hitac upozorenja kojim kažemo ‘prestanite to činiti’“, rekao je Obama u televizijskom intervjuu za Public Broadcasting Service.

„Ograničen, po mjeri skrojen vojni udar, a ne dugotrajan angažman kakav je bio u Iraku, mogao bi biti dovoljan da pošalje poruku da se kemijsko oružje ne može tolerirati“, ustvrdio je Obama.

Po njemu, to „može imati dugoročno pozitivan učinak na američku nacionalnu sigurnost“ uz objašnjenje kako Washington vjeruje da je sirijska Vlada odgovorna za prošlotjedni kemijski napad na predgrađe Damaska koji je usmrtio stotine ljude i ne vjeruje da sirijska oporba raspolaže kemijskim oružjem za napad takvih razmjera.

„Američki nacionalni interesi mogli bi biti ugroženi padne li sirijsko kemijsko oružje u krive ruke i zato želimo osigurati da se (to oružje) ne proširi na način da bi u konačnici pogodilo našu sigurnost“, poručio je Barack Obama.

Sirijska opozicija za udar

Sirijska opozicija tvrdi da je u napadu Vladinih snaga upotrijebljeno kemijsko oružje, što vlasti opovrgavaju.

Opozicija smatra da „Zapad treba izvesti udar na režim Bashara al-Assada i izvesti ga pred Međunarodni kazneni sud“.

“Kemijski Bashar masakrirao je naš narod 21. kolovoza. On ne smije izbjeći sankcije koje zaslužuje“, ustvrdio je predsjednik opozicijske sirijske koalicije Ahmad Jarba u intervjuu objavljenom u dnevnom listu Le Parisien, a prije njegova susreta s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom.

Dodao je i kako sirijska opozicija očekuje od Zapada „kažnjenički udar na sirijski režim“, a zatim „političku i vojnu potporu Slobodnoj sirijskoj vojsci“, odbacivši pritom organizacije poput Al-Kaide.

„Ne želimo se riješiti Assada da bismo prihvatili Al-Kaidu“, zaključio je Jarba.

Cameron čeka nalaze inspekcije

Britanski parlament raspravljat će u četvrtak o Vladinom prijedlogu vojnog udara na Siriju, ali neće donijeti konačnu odluku jer je pod višestrukim pritiscima premijer David Cameron obećao pričekati nalaze stručnjaka Ujedinjenih naroda za kemijsko oružje.

Dan pošto je pozvao parlamentarne zastupnike na zasjedanje kako bi glasali o Siriji, Cameron se morao povući jer su oporbeni laburisti zatražili pomniju analizu, kritizirali su ga i u vlastitoj stranci, a glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon poručio je Zapadu da treba dati šansu miru i pričekati da UN-ovi stručnjaci završe posao prikupljanja uzoraka kemijskog oružja na terenu.

Britanska vlada pripremila je zastupnicima prijedlog kojim se osuđuje sirijski predsjednik Bashar al-Assad za uporabu kemijskog oružja u Siriji 21. kolovoza „zbog čega je potreban snažan humanitarni odgovor međunarodne zajednice, uključivo, ako je potrebno vojnu akciju“.

Oporba, koja ima 257 zastupnika od 650 u donjem domu Parlamenta, najavila je da će glasati protiv ako Vlada planira vojni udar prije nego dozna rezultate UN-ove istrage, prenose agencije.

Britanska javnost protiv akcije

Nakon višesatnih pregovora iz Cameronova ureda objavljeno je da prije vojne akcije treba pričekati da Vijeće sigurnosti primi izvješće UN-ovih inspektora o uporabi kemijskog oružja koje je ubilo stotine civila.

Cameronov neuspjeh brzog vojnog udara mogao bi odgoditi napore Sjedinjenih Američkih Država da krstarećim raketama napadne ciljeve u Siriji već ovaj tjedan, javljaju agencije.

Čelnik laburista Ed Miliband i neki pobunjeni konzervativci podsjetili su na nepovjerenje javnosti u bivšeg premijera Tonyja Blaira, koji je poveo Britaniju u iračku invaziju 2003. na temelju tvrdnji o postojanju oružja za masovno uništenje.

U srijedu je Cameron najavio da će Parlament dvaput glasovati o akciji u Siriji, a ne samo u četvrtak kako se isprva predviđalo.

Potpora britanske javnosti za akciju je slaba, a anketa YouGov pokazuje da se 50 posto Britanaca protivi raketnom napadu na Siriju, dok ga odobrava samo 25 posto.

UN bez suglasnosti o Siriji

Pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a nisu uspjele polstići dogovor o britanskom prijedlogu rezolucije kojim bi bila odobrena upotreba vojne sile protiv Sirije.

Da je nacrt rezolucije stavljen na glasanje, Rusija i Kina bi gotovo sigurno stavile veto na njega, pošto su blokirale i prethodne pokušaje da se sankcionira režim predsjednika Bashara al-Assada.

Nakon višesatnog sastanka veleposlanika u sjedištu svjetske organizacije, nacrt rezolucije je vraćen vladama njihovih zemalja na konzultacije, naveo je jedan zapadni diplomata koji nije želio da bude imenovan.

Dodao je kako je Rusija ponovila svoje primjedbe na međunarodnu intervenciju u Siriji.

Predstavnici Velike Britanije, Kine, Francuske, Rusije i SAD-a održali su prethodno razgovore o rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a čiji je prijedlog sačinila Britanija, a kojom bi bila omogućena vojna akcija protiv sirijskog predsjednika, priopćili su diplomati.

‘Groblje osvajača’

Sirijski premijer Wael al-Halqi izjavio je jučer da će njegova zemlja, u slučaju da dođe do vojne intervencije međunarodne zajednice, postati „groblje osvajača“.

„Sirija će iznenaditi agresore onako kako ih je iznenadila i tokom ‘Jomkipurskog rata’ 1973. godine, kada su Sirijci i Egipćani iznenada napali Izrael i bit će grobnica osvajača“, rekao je al-Halqi u izjavi za sirijsku državnu televiziju.

Premijer Sirije je također optužio zapadne zemlje da „izmišljaju“ izgovore za vojnu intervenciju protiv Sirije, kao odgovor na navodnu upotrebu kemijskog oružja režima predsjednika Bashara al-Assada tokom napada u blizini Damaska prošlog tjedna.

„Zapadne zemlje, na čelu sa SAD-om, izmišljaju lažne scenarije i izgovore da bi vojno intervenirali u Siriji“, zaključio je al-Halqi.

aljazeera

tačno.net
Autor/ica 29.8.2013. u 07:36