Kijev tvrdi kako su Rusi pokušali upasti u Ukrajinu, Moskva odgovara: “Pričaju bajke”

tačno.net
Autor/ica 9.8.2014. u 17:59

Kijev tvrdi kako su Rusi pokušali upasti u Ukrajinu, Moskva odgovara: “Pričaju bajke”

Pomoćnik ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka kazao je kako je ruski vojni konvoj u petak krenuo prema granici s Ukrajini te da je stao nakon što je Kijev uputio žalbu Moskvi. Konvoj je navodno imao dogovor s Crvenim križem.

“Veliki vojni konvoj u pratnji ruskih vojnika i ruske opreme kretao se prema ukrajinskoj granici, navodno u dogovoru s Crvenim križem”, kazao je Valery Chlay, zamjenik šefa Porošenkove administracije. Kazao je i kako su vojnici namjeravali priječi na ukrajinski teritorij s ciljem da izazovu veliki sukob.

Chaly je kazao kako je Porošenko održao hitne razgovore sa sigurnosnim šefovima i svjetskom vođama, no nije točno precizirao s kime je razgovarao. Ministar vanjskih poslova Pavlo Klimkin kazao je kako je nazvao ruskog kolegu Sergeja Lavrova koji ga je uvjerio kako će konvoj biti zaustavljen.

Nitko u Crvenom križu nije bio dostupan za komentar, a Rusi su odbacili navode Ukrajinaca, javlja Reuters.

“Kijev je svaki put sve kreativniji u pričanju bajki”, izjavila je Marija Zakharova, glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova i cinično dodala: “(Ukrajinska) Nacionalna garda vjerojatno mora izvještavati o svojim postignućima na terenu, pa su se pretvarali da imaju nešto”.

Ukrajinska strana tvrdi kako opasnost nije prošla. Ministarstvo vanjskih poslova tvrdi kako imaju “dovoljno temelja da vjeruju kako ovaj konvoj može biti iskorišten za daljnju eskalaciju tenzija”.

 

 

index.hr

tačno.net
Autor/ica 9.8.2014. u 17:59