Izrael nastavio vazdušne napade na Gazu

tačno.net
Autor/ica 17.5.2021. u 09:10

Izrael nastavio vazdušne napade na Gazu

Foto: AFP

Zvuci eksplozija odjekivali su u noći između nedelje i ponedeljka dok su desetine izraelskih borbenih aviona bombardovali, kako je vojska saopštila, sistem podzemnih tunela koji je koristio Hamas. Svedoci su rekli da su napadnuti putevi, zgrade bezbednosti i kampovi za obuku militanata u gradu Gazi i oko njega, prenosi Reuters.

Nakon što su rakete iz Gaze ispaljene na izraelske gradove Beersheba i Ashkelon, izraelska letelica pogodila je devet rezidencija visokih komandanata Hamasa, saopštila je vojska. Neki od tih domova korišćeni su za skladištenje oružja, navodi se.

Kasnije ujutro, palestinski mediji izvestili su da su izraelske snage pogodile fabriku u severnoj Gazi. Na video snimku koji se deli društvenim mrežama vidi se gust dim. Nije bilo izveštaja o žrtvama sa bilo koje strane granice.

Zabrinutost zemalja širom sveta već se produbila nakon izraelskog vazdušnog udara u Gazi u kome je u nedelju uništeno nekoliko domova i za koji su palestinski zdravstveni zvaničnici rekli da je za ishod imao 42 žrtve, uključujući 10 dece.

Zvanični Vašington je pozvao na smirivanje situacije, a američki državni sekretar Antony Blinken napisao je na Twitteru: „Sve stranke moraju da deeskaliraju tenzije – nasilje mora odmah prestati“, nakon što je razgovarao sa egipatskim ministrom spoljnih poslova o nasilju u Izraelu, Gazi i okupiranoj Zapadnoj obali.

Na sastanku Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u nedelju, Sjedinjene Države poručile su da su Izraelu, Palestincima i drugima jasno stavile do znanja da su spremne da pruže podršku “ukoliko stranke traže prekid vatre”.

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu rekao je da se izraelska kampanja u Gazi nastavlja “punom snagom”.

“Sada delujemo onoliko dugo koliko je potrebno da vratimo mir i tišinu vama, izraelski državljani. Trebaće vremena za to”, rekao je Netaniyahu u televizijskom obraćanju nakon sastanka njegove vlade u nedelju.

Ministarstvo zdravlja Gaze objavilo je da je broj poginulih pošto su se neprijateljstva rasplamsala porastao na 197, uključujući 58 dece i 34 žene. U Izraelu je ubijeno deset ljudi, uključujući dvoje dece, kažu izraelske vlasti.

Hamas je započeo raketni napad prošlog ponedeljka, posle nedelja napetosti zbog sudskog spora radi iseljavanja nekoliko palestinskih porodica u istočnom Jerusalimu, i kao odmazdu zbog sukoba izraelske policije sa Palestincima u blizini gradske džamije Al-Aksa, trećeg najsvetijeg islamskog mesta, tokom muslimanskog svetog meseca ramazana.

RSE

tačno.net
Autor/ica 17.5.2021. u 09:10