SAD očajnički traži način kako da ostvari veći utjecaj u Siriji: Predlažu novog saveznika na

tačno.net
Autor/ica 23.9.2015. u 09:07

SAD očajnički traži način kako da ostvari veći utjecaj u Siriji: Predlažu novog saveznika na

Visoki dužnosnici američke vojske predložili su program kojim bi se naoružala koalicija koja broji do 5.000 pobunjenika protiv ISIS-a, a koja djeluje na sjeveru Sirije, piše CNN.

Grupa, koju se zove Sirijsko-arapska koalicija, posljednjih tjedana bilježi uspjehe na bojnom polju u borbi protiv ISIS-a. Nije nepoznanica da se, sa druge strane, SAD već tjednima muči s vlastitim programom treniranja i obuke umjerenih sirijskih pobunjenika, a koji se do sada nije pokazao kao najbolje rješenje.

Američki generali sada smatraju da bi podržavanje ove koalicije u sjevernoj Siriji moglo biti ključno. Koalicija se bori s kroničnim nedostatkom naoružanja, a američki vojni dužnosnici koji podržavaju ovu ideju željeli bi je naoružati što je prije moguće, rekao je jedan anonimni vojni izvor. Odluka da se ove nove saveznike SAD-a opskrbi streljivom i možda oružjem treba dozvolu Bijele kuće, ali nje još nema.

SAD je priznao da plan obuke umjerenih sirijskih pobunjenika nije prošao najbolje te da su snage koje su tim programom istrenirane praktički beznačajne, a neće ni blizu postići broj kakvim se u startu baratalo. Ipak, smatraju u SAD-u, te će jedinice dobro doći drugim grupama pri čemu misle na Sirijsko arapsku koaliciju.

Ipak, nije poznato hoće li jedinice koje je istrenirao SAD biti politički prihvatljive članovima koalicije s kojom se SAD sad želi više zbližiti, a koja se sastoji od 15 različitih plemena i etničkih grupa.

Američki dužnosnici rekli su da članovi Sirijsko arapske koalicije već surađuju sa kurdskim snagama u sjevernoj Siriji.

index.hr

tačno.net
Autor/ica 23.9.2015. u 09:07