Iranska špijunska mreža broji više od 30.000 agenata

tačno.net
Autor/ica 5.1.2013. u 08:56

Iranska špijunska mreža broji više od 30.000 agenata

Iranska obavještajna služba broji više od 30.000 agenata koji su uključeni u niz aktivnosti – od špijuniranja, krađe tehnologije do terorističkih i bombaških napada, stoji u izvještaju Pentagona, objavljenom jučer. U izvještaju također stoji kako je iransko Ministarstvo obavještajnih poslova i sigurnosti, MOIS, jedna od najvećih i najdinamičnijih “obavještajnih agencija na svijetu”.

U izvješću Pentagona navodi se kako iransko Ministarstvo obavještajnih poslova i sigurnosti preko Islamističke revolucionarne garde daje potporu terorističkim i militantnim skupinama u raznim dijelovima svijeta. “MOIS tako daje financijsku, tehničku i materijalnu potporu Hamasu, Hezbolahu, al-Qa’idi i drugim skupinama za čije se aktivnosti procjenjuje da su u interesu Irana i obrane Islamske revolucije”, stoji u izvještaju.

Iran prakticira dva tipa terorističkih napada, piše u izvješću, jedan uključuje sabotažu ili bombardiranje zadanih ciljeva, a drugi ubojstva iranskih disidenata, piše index.hr

Afganistan, Irak, Kuvajt, Libanon, središnja Azija, Afrika, Austrija, Francuska, Gruzija, Njemačka, Hrvatska, Turska, Britanija, oba američka kontinenta – to su neke od država i regija u kojima su iranski špijuni posebno aktivni.

Ono što je posebno zabrinulo američke vojne analitičare jest da su iranski obavještajci sve aktivniji u latinoameričkim državama poput Argentine, Bolivije, Ekvadora, Brazila i Venezuele te da u njima MOIS za svoje aktivnosti koristi Hezbolah.

“Ministarstvo je pod izravnim nadzorom i kontrolom Ayatollaha Ali Khameneija, a regrutira i strance, poput britanskih državljana i izraelskih Židova”, stoji u izvještaju.

tačno.net
Autor/ica 5.1.2013. u 08:56