Evropski regulator danas odlučuje o vakcini AstraZenece

tačno.net
Autor/ica 18.3.2021. u 09:50

Evropski regulator danas odlučuje o vakcini AstraZenece

foto: TRT

Sigurnosni odbor EMA-e poduzeo je detaljnu procjenu o malom broju slučajeva koji se odnose na pojavu krvnih ugrušaka.

Evropska agencija za lijekove (EMA) trebala bi u četvrtak donijeti procjenu o sigurnosti upotrebe vakcine AstraZenece protiv bolesti COVID-19, nakon što je više zemalja privremeno obustavilo njeno korištenje zbog straha od nuspojava.

Sigurnosni odbor EMA-e poduzeo je detaljnu procjenu o malom broju slučajeva koji se odnose na  pojavu krvnih ugrušaka do čega je došlo kod primatelja vakcine.

Odbor zadužen za procjenu rizika (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee -PRAC) objavit će potrebne preporuke za daljnje djelovanje nakon sastanka u četvtrak, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Nakon što su se pojavili izvještaji o slučajevima zgrušavanja krvi, neke zemlje u Evropskoj uniji zaustavile su korištenje vakcine britansko-švedske kompanije, što je dodatno odgodilo ionako tromu kampanju vakcinacije.

Mnoge od njih objavile su da će pričekati procjenu i preporuku EMA-e.

Preporučena vakcinacija do daljnjeg

EMA je saopćila kako razmatra dostupne podatke koji se odnose na sve tromboemboličke slučajeve zabilježene nakon vakcinisanja, uključujući dodatne podatke koje su joj dostavile nacionalne zdravstvene agencije.

“Nastavlja se brza i temeljita analiza dostupnih podataka i kliničkih okolnosti u vezi s određenim slučajevima kako bi se utvrdilo je li im vakcina mogla doprinijeti ili su događaji vjerovatnije uzrokovani drugim uzrocima”, navela je EMA.

I EMA i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučile su nastavak vakcinisanja vakcinom kompanije AstraZeneca do daljnjeg, napominjući kako su njegove prednosti nadmašile rizike COVID-19.

balkans.aljazeera.net

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 18.3.2021. u 09:50