Zasjede za Francuze na sjeveru Malija

tačno.net
Autor/ica 4.2.2013. u 08:52

Među pripadnicima oružanih grupa, koji su došli iz Libije, a posebno iz Bengazija i Misrata, nalaze se i osobe sa bogatim ratnim iskustvom.

Oružane grupe, koje su se pred napadima francuskih vojnika na sjeveru Malija povukle 50 kilometara od grada Kidal, postavljaju zasjede francuskim vojnicima i afričkim snagama.

Ekipa agencije Anadolija uspjela je ući na područje na kojem su smještene oružane grupe i snimila pobunjenike koji postavljaju ekspoziv na mjesta kojima će, prema njihovim pretpostavkama, proći francuski vojnici i afričke snage.

Stotine pripadnika pokreta Ensaruddin, Tevhid i Džihad smješteno je u pećinama u ovom području. Među pripadnicima oružanih grupa, koji su došli iz Libije, a posebno iz Bengazija i Misrata, nalaze se i osobe sa bogatim ratnim iskustvom.

Ebu Muhammed Atiyyallah iz Misrata rekao je da većina pobunjenika želi ili pobjedu ili da poginu na Allahovom putu. On je dodao da je za njih čast poginuti na ovaj način.

Prema izjavama lokalnih stanovnika, jedan avion koji prema njihovim pretpostavkama pripada francuskoj vojsci, u petak je bombardovao područje na kojem su smještene oružane grupe.

Tokom pobune, koja je u januaru prošle godine počela na sjeveru Malija, pobunjenici su zauzeli i stavili pod kontrolu više od polovine ove afričke zemlje.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih naroda je u decembru odobrio raspoređivanje snaga međunarodne misije za podršku Maliju, koja treba da pomogne malijskoj vojsci da povrati kontrolu u cijeloj zemlji, pošto su islamistički pobunjenici iskoristili haos nastao poslije državnog udara u martu prošle godine i zauzeli njen sjeverni dio.

AA

tačno.net
Autor/ica 4.2.2013. u 08:52