Hiljade prosvjednika na ulicama Budimpešte zbog poreza na internet

tačno.net
Autor/ica 29.10.2014. u 11:08

Hiljade prosvjednika na ulicama Budimpešte zbog poreza na internet

Više desetaka tisuća ljudi, po ocjeni mjesnih medija, u utorak navečer je ponovo prosvjedovalo u Budimpešti protiv prijedloga o uvođenju poreza na internetske usluge smatrajući da će on ugroziti temeljne slobode.

“Nećemo to dopustiti”, izvikivalo je mnoštvo u kojemu su bili predstavnici različitih dobnih skupina i svjetonazora koji su drugi put u zadnja tri dana izašli na ulice madžarske prijestolnice usprkos zimskoj temperaturi.

Konzervativna vlada Viktora Orbana želi uvesti porez na preuzimanje podataka s interneta u visini od 150 forinta (0,50 eura) za gigabajt. No zbog prosvjeda je moguće da taj porez o kojemu parlament trenutačno raspravlja, bude najviše 2 eura na mjesec.

Europska komisija je oštro kritizirala taj prijedlog kojim se, po mišljenju njegovih protivnika, želi ograničiti temeljne slobode.

“Porez na internet je znak autokracije ove vlade”, poručio je u utorak prosvjednicima Zsolt Varady, čelnik jedne madžarske društvene mreže. Mnoštvo mu je uzvratilo pozivom na svrgavanje premijera Viktora Orbana.

Po riječima Balasza Gulyasa, jednog od organizatora prosvjednog pokreta rođenog na Facebooku, prijedlog dovodi u pitanje “pravo na informiranost”.

Slični prosvjedi su u utorak navečer održani u još osam madžarskih gradova. Organizatori su novo okupljanje zakazali najkasnije za 17. studenoga kada parlament treba odlučiti o tom prijedlogu.

seebiz.eu

tačno.net
Autor/ica 29.10.2014. u 11:08