Italija uvela vanredno stanje zbog priliva migranata

 RSE
Autor/ica 12.4.2023. u 08:11

Italija uvela vanredno stanje zbog priliva migranata

foto: epa

Italijanska vlada objavila je u utorak da je uvela vanredno stanje zbog migracija nakon “naglog porasta” priliva migranata preko Sredozemnog mora.

Vanredno stanje će biti podržano početnim finansiranjem od pet miliona eura, saopštilo je Ministarstvo za more i civilnu zaštitu, i trajat će šest mjeseci.

“Neka bude jasno, mi ne rješavamo problem, rješenje može zavisiti samo od odgovorne intervencije EU”, rekao je ministar civilne zaštite,Nello Musumeci.

Ova mjera će omogućiti vladi Giorgiji Meloni da brže vrati one kojima nije dozvoljeno da ostanu u Italiji, čime će se povećati nalozi za identifikaciju i protjerivanje, rekao je izvor iz vlade.

Vlada, koja je na funkciji od oktobra, obećala je da će obuzdati masovnu imigraciju, ali je oko 31.300 migranata stiglo u Italiju od početka godine, pokazuju podaci Ministarstva unutrašnjih poslova, u odnosu na oko 7.900 u istom periodu prošle godine.

Obalska straža u ponedjeljak je predvodila spasilačke operacije u kojima su učestvovala dva broda sa ukupno 1.200 ljudi, a dobrotvorne grupe su takođe udružile napore za spasavanje života na moru.

Poslije smrtonosnog brodoloma u južnom italijanskom regionu Kalabriji krajem februara, Meloni je pozvala EU da učini više na zaustavljanju priliva iregularnih migranata, nakon što je pooštrila zatvorske kazne za krijumčare ljudi.

“Ispravno je da Ministarstvo unutrašnjih poslova i institucije treba da imaju posebna ovlaštenja da se pozabave i upravljaju složenim fenomenom koji opterećuje neke južne regione”, rekao je guverner Kalabrije Roberto Occhiuto.

RSE

 

 RSE
Autor/ica 12.4.2023. u 08:11