Haley: Nećemo trčati za vama, gospodine Abbas

tačno.net
Autor/ica 21.2.2018. u 09:40

Haley: Nećemo trčati za vama, gospodine Abbas

foto: anadolija

Nikki Haley, američka ambasadorica u Ujedinjenim narodima (UN), u obraćanju pred Vijećem sigurnosti UN-a, gdje je održano zasjedanje na kojem se raspravljalo o trenutnoj situaciji u Palestini, pozvala je Palestince da srdžbu ostave po strani.

“Možete izabrati da odbijete ulogu SAD-a u mirovnim pregovorima i poduzmete određene mjere u cilju kažnjavanja Izraela u međunarodnim organizacijama poput UN-u, ali to vas nikud neće odvesti. Srdžbu ostavite po strani i postupajte zajedno s nama. Možete izabrati put kompromisa koji ima veliki potencijal u pogledu poboljšanja života Palestinaca”, poručila je Haley Palestini i njenom narodu.

Također je kritikovala i Ujedinjene narode, tvrdeći da su “pristrasni i neuravnoteženi” o pitanju Izraela.

Istakla je da su zbog izraelsko-palestinskog pitanja mnoge osobe na obje strane pretrpjele veliki bol i tugu.

Dodala je i kako Palestinci u Gazi pod upravom Hamasa žive u veoma strašnim uvjetima.

Na kraju je naglasila da američka administracija uopće nije protiv palestinskog naroda.

“Svjesni smo patnje kroz koju prolazi palestinski narod. SAD upravo sada u ime mira pruža ruku palestinskim vlastima. Bili ste nesretni zbog odluke SAD-a da svoju ambasadu premjesti u Jerusalem. Ne morate uopće voljeti ovu odluku niti je prihvatiti, ali morate znati da se ona neće mijenjati”, rekla je Haley.

Istakla je da je SAD i dalje spremna pomoći u postizanju rješenja za izraelsko-palestinsko pitanje.

“Naši pregovarači sjede iza mene. Spremni su da govore, ali nećemo trčati za vama. Izbor je vaš, gospodine Abbas”, kazala je Haley na kraju.

Zasjedanju Vijeća sigurnosti UN-a je prisustvovao i Jared Kushner, zet američkog predsjednika Donalda Trumpa i glavni savjetnik za Bliski istok.

Danny Danon, ambasador Izraela pri UN-u, istakao je da se izraelsko-palestinsko pitanje može riješiti “direktnim pregovorima” između dviju strana.

S druge strane, palestinski predsjednik Mahmoud Abbas u obraćanju pred Vijećem sigurnosti UN-a pozvao je na priznavanje Palestine kao punopravne članice UN-a.

“Pozivam zemlje koje to još nisu učinile da Palestinu priznaju kao državu”, rekao je palestinski predsjednik.

Osim toga, Abbas je pozvao i na formiranje multilateralnog mehanizma za rješavanje palestinskog pitanja.

Istakao je da palestinski narod već 70 godina trpi bol i patnju na, kako je rekao, vlastitom teritoriju.

Kritikovao je Ujedinjene nacije, tvrdeći da je ova organizacija do sada nije bila uspješna u rješavanju palestinskog pitanja.

Za Izrael je kazao da je to zemlja koja sebe vidi iznad međunarodnog prava, naglasivši da je formiranje multilateralnog mehanizma jedini način za rješavanje palestinskog pitanja.

Palestinu je dosad priznalo 137 od 193 zemlje članice Ujedinjenih naroda (UN).

ba.n1info.com

tačno.net
Autor/ica 21.2.2018. u 09:40