William Hague: EU spremna za treću fazu sankcija Rusiji

tačno.net
Autor/ica 12.5.2014. u 11:09

William Hague: EU spremna za treću fazu sankcija Rusiji

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije danas su se sastali u Briselu kako bi razgovarali o ukrajinskoj krizi

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije danas su se sastali u Briselu kako bi razgovarali o aktuelnoj ukrajinskoj krizi, a očekuje se proširivanje liste pojedinaca i kompanija prema kojima je EU izrekla sankcije zabrane putovanja i zamrzla imovinu.

Tokom rasprave o proširivanju liste sankcionisanih pojedinaca i kompanija će se u prvom redu raspravljati o njihovoj upletenosti u pripajanje Krima Rusiji, ali analitičari tvrde da u ovoj fazi neće biti izricanja sankcija ruskim gigantima poput Gazproma.

Neimenovani diplomatski izvor tvrdi da će na novoj listi, koja trenutno broji 48 lica, biti dodano 14 imena pojedinaca i dvije krimske kompanije, ali konačnu odluku će donijeti Vijeće ministara EU-a.

Neposredno prije početka sjednice u Briselu novinarima se obratio šef britanske diplomatije William Hague i kazao da je EU spremna da pređe na treću fazu sankcija prema Rusiji, koja uključuje i jače ekonomske mjere, ali da razvoj situacije zavisi od stava koji Moskva pokaže o pitanju predsjedničkih izbora koji će se u Ukrajini održati 25. maja.

Hague je dodao da jučer održani referendum na istoku Ukrajine nije proveden ni prema kakvim kriterijima i da ga svijet ne smatra validnim.

I šef luksemburške diplomatije Ean Asselborn je kazao da o referendumu ne treba trošiti riječi jer se radi o “apsolutno ilegalnom potezu prema svim standardima pravnih država”.

Visoka komesarka Evropske unije za vanjsku politiku sigurnost Catherine Ashton je naglasila da EU i dalje čeka konkretne iskorake ka smanjenju napetosti u Ukrajini.

Šef grčke diplomatije tvrdi da bi zvanična Moskva trebala jasno kazati da ne priznaje „navodni“ referendum, podržati održavanje predstojećih predsjedničkih izbora u Ukrajini i povući svoju vojsku iz pograničnog pojasa.

AA

tačno.net
Autor/ica 12.5.2014. u 11:09